Amsterdam nu ook slimste regio?

Nieuws | de redactie
11 september 2014 | De Universiteit van Amsterdam, de VU en de Technische Universiteit Eindhoven gaan kijken of ze “intensieve samenwerking” nog intensiever kunnen maken. Bij wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica vooral. Komt er zo toch nog een bèta-fusie?

“Het zou prachtig zijn als we de complementariteit in het bètadomein tussen de algemene Amsterdamse universiteiten VU en UvA en de technische universiteit TU/e maximaal benutten, met name op het gebied van fundamenteel en toegepast onderzoek, kennistransfer en industriële projecten”, zegt Karen Maex, de decaan van de twee bèta-faculteiten in Amsterdam.

Onverslaanbaar

Rector Hans van Duijn van de TU/e ziet vooral kansen om door kennisdeling op een hoger niveau zijn universiteit verder te versterken. Eindhoven is, zoals bekend, de slimste regio op aarde en de combinatie met Amsterdam – beter bekend als het ‘magies wereldcentrum’ van Robert Jasper Grootveld – zou een onverslaanbare combinatie volgen.

“Wij kennen in Eindhoven een lange traditie van kennisuitwisseling, zowel met het bedrijfsleven als met andere universiteiten,” zegt rector Van Duijn. “Onze universiteit is gespecialiseerd in High Tech Systems, Data Science en High Tech Materials. Samenwerking is een absolute must om kennis te delen en naar een nog hoger niveau te brengen.”

Vaarwel UU?

De keuze van de TU/e is opmerkelijk te noemen. UU-voorzitter Yvonne van Rooy sloot niet lang voor haar vertrek een strategische alliantie samen met het UMCU met de TU/e, waarin zij de ‘Veerman-ambties’ van profilering en zwaartepuntvorming zouden gaan invullen. “Door de technologische kracht van de TU/e te verbinden aan het sterke onderzoek van de UU en het UMC op het gebied van de life sciences en duurzaamheid, vormen we samen een unieke combinatie.”

Destijds, eind 2011, klonk bovendien het geluid, dat de KU Leuven zich daar bij ging aansluiten. Nu is vanuit Leuven eerst Karen Maex naar de UvA/VU overgestapt en vervolgens lijkt Eindhoven zich af te keren van de UU. ASML had zich al nadrukkelijk tot de hoofdstad bekend bovendien.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK