Blokkade voor leenstelsel

Nieuws | de redactie
30 september 2014 | Bussemakers studievoorschot heeft in de Tweede Kamer een blokkade ondervonden. Een meerderheid steunt de eis van VVD en CDA, dat eerst onderzocht moet worden welke complicaties bij een reeks grote stelsels ontstaan doordat mensen na kort verblijf in ons land rechten gaan opeisen.

De leden Omtzigt (CDA) en Schut-Welkzijn (VVD) zagen dat in de zorg, sociale zekerheid, toeslagensystemen en ook het studievoorschot allerlei onbedoelde complicaties ontstaan omdat mensen “die kortdurend in Nederland aanwezig waren” makkelijk aanspraken konden gaan doen op collectieve middelen en zekerheden.

De Kamer wil nu dat het kabinet binnen 6 maanden rapporteert hoe men dit onder meer binnen het studievoorschot wil tegengaan. Aangezien de behandeling van het studievoorschot nog niet is begonnen in het parlement, betekent dit in feite een voorlopige opschorting van dit voorstel. Tenzij de indiener, minister Bussemaker, de Kamer ervan zou kunnen overtuigen het voorstel toch in behandeling te nemen, ook al zijn de door de Kamer gewenste feiten nog niet op tafel gekomen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK