Cartesius rekent supersnel

Nieuws | de redactie
19 november 2014 | De wereldranglijst met de snelste supercomputers kent een sterke binnenkomer uit Nederland. Cartesius van SURFsara staat op de 45ste plaats en is daarmee de hoogst genoteerde supercomputer uit ons land. Hij is niet alleen rap, maar ook energiezuinig en dat is mooi bij zulke stroomslurpers.

De Top500 ranglijst met de snelste supercomputers is net gepubliceerd en geeft Cartesius, een bullx systeem een plek bij de snelste 50. De naar de Fraanse filosoof en vrijdenker Descartes – die in ons land een asiel vond in de tijden van Lodewijk XIV toen zijn kritische geest weinig appelleerde in Versailles – genoemde rekenmachine is in juni 2013 officieel in gebruik gesteld. De supercomputer wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door universiteiten, onderzoeksinstituten en in toenemende mate door het bedrijfsleven.

Kroon op samenwerking 

Cartesius wordt onder andere ingezet voor klimaatonderzoek, watermanagement, verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar schone energie, beperken van geluidshinder en product- en procesoptimalisatie. Prof. dr. ir. Anwar Osseyran, algemeen directeur SURFsara: “De uitbreiding van Cartesius is een uiting van onze on-demand-groeistrategie en komt op precies het juiste moment: onze gebruikers staan klaar om hun rekenmodellen op te schalen naar het krachtigere systeem. Zoals gebruikelijk is de uitbreiding van Cartesius gericht op daadwerkelijke applicatie performance, zodat gebruikers het systeem optimaal kunnen inzetten voor hun wetenschappelijk onderzoek.” 

Vanuit het oogpunt van kosteneffectiviteit en energie-efficiëntie is bij de aanschaf van Cartesius bewust gekozen voor zo’n on-demand-strategie. De modellen waarmee onderzoekers werken worden steeds groter en complexer en vergen daardoor meer computercapaciteit. Dat heeft men bereikt door samen te werken met het betrokken bedrijfsleven. Roel Kusters, algemeen directeur Bull Nederland, is daar dan ook trots op,“dat Cartesius de snelste supercomputer in Nederland blijkt te zijn. Bovendien zijn wetenschappelijke onderzoekers die gebruik maken van Cartesius niet alleen verzekerd van zeer snelle rekenkracht, maar ook van gebruik van energie-efficiënte technologie. De hoge positie in de Top500 is een kroon op de goede samenwerking tussen Bull en SURFsara.” 

Steven Chu: na de ijskast de computer

Datacenters verbruiken tegenwoordig tussen de 1 en 3 procent van alle energie wereldwijd. Energiezuinige computers zijn dus allerminst een luxe. Zij zijn kostenbeperkers voor iedereen die ermee werken wil en moet. Nobelprijswinnaar en Obama’s Minister van Energie Steven Chu vertelde daar al eens beeldend over op ScienceGuide

Energyefficiency is the biggest gain. We kunnen nog zulke geweldige technologische alternatieven en oplossingen bedenken, maar pure besparing, dus hogere op rendementen bij energiegebruik blijven de grootste, directe succesfactor” 

“IJskasten waren 30 jaar geleden de grootste stroomslurpers in elk huis,”vertelde Chu. “En bij ons in de Verenigde Staten zijn ze groot, vreten ze stroom. Toen er voorschriften kwamen om daar wat aan te doen, moest de industrie daar wel snel op inspelen en dat deden ze ook. Dat bleek ook prima te kunnen, ze zijn echt niet dom. They’re really smartIn enkele decennia zijn ijskasten met een factor 4 efficiënter geworden. De consument vindt dat natuurlijk prachtig als de stroomprijzen maar stijgen.” 

“De besparing die dit voor heel de Verenigde Staten opleverde, dat geloof je bijna niet. Het was evenveel als er door de stuwdammen in heel het land aan stroom geproduceerd werd, enkele procenten van de totale consumptie. Wat de ijskast was, dat is nu de computer. In huis en ook de rekencentra van instellingen en bedrijven. Dat zijn de grote slurpers van de 21e eeuw! Het duurde even, maar dat besef is nu volop doorgedrongen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK