WO overheerst bij Opzij

Nieuws | de redactie
18 november 2014 | Louise Gunning is door het weekblad Opzij opnieuw uitgeroepen tot de machtigste vrouw in de wereld van onderwijs en onderzoek. Het WO domineert de lijst. Zo ontbreekt Nienke Meijer (Fontys), onlangs als topvrouw van 2014 bekroond. En wat vindt Jet Bussemaker?

Louise Gunning is voor de derde keer op rij de machtigste vrouw in de categorie Onderwijs en Wetenschap van de Opzij top 100 machtigste vrouwen. Op nummer twee volgt de nieuwe collegevoorzitter van de WUR, Louise Fresco die van plaats heeft gewisseld met EUR-voorzitter Pauline van der Meer Mohr.

Opvallend in de lijst zijn ook twee nieuwkomers. De aanstaande collegevoorzitter van Inholland, Jet de Ranitz komt binnen op plaats negen. Zij is de enige instellingsbestuurder van buiten de universiteiten in de lijst. Collega van Louise Gunning, rector Dymph van der Boom komt binnen op plaats tien, een terechte beloning voor het feit dat zij de term ‘competente rebellen’ in het Nederlandse HO-discours op de agenda heeft gezet.

Nienke Meijer ontbreekt

Opvallend is dat bij Opzij de niet zo opvallende WO-bestuurder Marjan Oudeman van de UU op plaats vier is beland. Zij staat daarmee hoger dan Open Education kampioen Anka Mulder en inspecteur Generaal Annete Roeters. Andere sectoren dan het WO ontbreken bijna volledig. Nienke Meijer, de nieuwe collegevoorzitter van Fontys, staat er niet tussen hoewel zij onlangs nog uitgeroepen werd tot topvrouw van 2014.

Jet Bussemaker sprak toen lovende woorden over haar op ScienceGuide. “Een mooie prestatie en vooral een goed voorbeeld voor anderen. Er is nog veel werk aan de winkel om het aantal vrouwen aan de top te verhogen. De kweekvijver van vrouwelijk talent is er, nu nog het lef van bedrijven om erin te vissen en deze vrouwen ook echt toe te laten in hun boardroom.”

“Nienke Meijer is één van die belangrijke voorlopers die laten zien dat een gemengde werkvloer valt of staat met ambitie van bovenaf. Ze is daarmee een belangrijk rolmodel en inspirerend voorbeeld voor vrouwen en mannen, aan de top of op weg daar naartoe.”

VO niet vertegenwoordigd

Het VO is niet vertegenwoordigd in de top 10. Bijvoorbeeld Ilja Klink, directeur van het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord had daarin niet misstaan. Met haar school weet zij vernieuwend en toonaangevend onderwijs te geven. Zij mocht dan ook afgelopen jaar meerdere keren delegaties van OCW en de minister ontvangen. Ook was zij betrokken bij het leraren initiatief met VVD en PvdA ‘Samen Leren’. In de top 10 had vanuit PO en VO bijvoorbeeld evenzeer Annet Kil van de Onderwijscoöperatie kunnen staan. Haar werk aan de promotie van het leraarschap en het lerarenregister is onvermoeibaar.

De redactie van de Opzij heeft minister Bussemaker om een reactie gevraagd op Louise Gunning, haar oud-collega in het UvA-HvA bestuur. Zij heeft nog levendige herinneringen aan die tijd met Gunning.

“Ik herinner me een bijeenkomst op de Hogeschool van Amsterdam, toen ik daar rector was. Er was onrust door de gebeurtenissen op Inholland en we hadden een bijeenkomst georganiseerd waar mensen vragen konden stellen. Louise, die voorzitter was van het College van Bestuur, Dymph van den Boom, rector van de UvA, en ik. Mensen stelden kritische vragen, dat was goed, maar op een bepaald moment sloeg de sfeer om en werd het vervelend. Als één vrouw stonden Louise en Dymph toen op, en naast mij, waarmee ze uitstraalden dat er tussen ons geen wig te drijven viel.”

Creëert een sfeer

Ook benadrukt Bussemaker de daadkracht en onverzettelijkheid van Gunning. Haar opponenten bij zaken als de bètafusie en de aanpak van de geesteswetenschappen kunnen hun borst nat maken. “Ik vind het inspirerend hoe zij mensen hun rol gunt en tot hun recht laat komen. Dat creëert een sfeer van openheid en geeft energie. Ze vindt het belangrijk dat vrouwen op goede posities zitten en is zich ervan bewust dat mensen werk en gezin moeten kunnen combineren. Voor Louise is besturen een gezamenlijke opdracht. Tegelijk kan ze ook beslist zijn. Als een groep iets niet wil en zij vindt het nuttig, dan gaat het toch door.”

Bussemaker deelt met Gunning nog een ander genoegen. Zoals Bussemaker door modestudenten voor Prinsjesdag zich een bijzondere hoed laat aanmeten, zo scoort Louise Gunning met kanariegele pumps. “En wat voor een bestuurder een heel belangrijke eigenschap is: ze kan relativeren. Ze heeft humor en beseft dat er meer is in het leven dan werk alleen. Ze kan bijvoorbeeld met veel enthousiasme haar nieuwe kanariegele pumps showen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK