Kruitdamp-debat in Senaat

Nieuws | de redactie
28 januari 2015 | De veldslag over het leenstelsel is voorbij. Nu de kruitdamp optrekt in de Eerste Kamer gaan VVD en LSVb juist in die zaal met elkaar en u in debat. Vrijdag de 13e van februari pakken zij de draad van inhoud en inspiratie weer op over HBO en WO.

De VVD was vurig voor en prees PvdA-minister Jet Bussemaker om de wijze waarop zij hun regeerakkoord uitvoerde met de afschaffing van de basisbeurs. Senator Jan Anthonie Bruijn prees ook de LSVb en studentenbonden voor hun pittige inbreng waar hij het meestal niet zo mee eens was geweest, overigens. Beide blijken ‘a good sport’ en hebben elkaar direct uitgedaagd ook na de Senaatsstemming vooral de discussie over het inhoudelijke hart van het HO nieuw leven in te blazen.

Bildung, bureaucratie, bah….

Onderwerpen genoeg. Tom Hoven, de LSVb-voorzitter, heeft bijvoorbeeld al een tijdje zijn bekomst van het woord ‘Bildung’. Hij voelt dat hij er mee doodgegooid wordt, ook tijdens de HO-tour van OCW, maar de inhoud daarvan hem vager en mistiger wordt. Senator Bruijn was daarentegen de auteur van een opmerkelijk VVD-rapport dat juist meer Bildung en minister korte termijn accenten van economische aard bepleit.

Wat ook een thema zou kunnen zij, is de opvallende trend van een primair liberaal angehaucht kabinet naar meer en centrale voorschriften en ingrepen in het HO-beleid en veld. Instellingen zuchten over ‘planlasten’ en ‘invuloefeningen op papier’ en OCW wil zelfs Inspectie en NVAO extra controles doorvoeren bij een niet-bekostigde universiteit. Willen de liberalen en studenten nog meer van ditzelfde?

Genoeg redenen voor VVD, LSVb en ScienceGuide u van harte uit te nodigen naar de Eerste Kamer te komen. Kom vrijdag 13 februari vanaf half 3 – nu de blutsen en blauwe plekken van het studievoorschot debat hun bandages verliezen – om samen de inhoud op te zoeken. Meldt u zich voor dit debat nog even aan via lsvb@lsvb.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK