Ondervoeding onderschat

Nieuws | de redactie
8 januari 2015 | Chronisch zieken en ouderen hebben regelmatig last van ondervoeding. UMCG-diëtist-onderzoeker Harriët Jager-Wittenaar wil als lector Clinical Malnutrition and Healthy Ageing op de Hanzehogeschool dat “ondervoeding net zo’n belangrijk thema wordt voor burgers als overgewicht.”

In het Center of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool wordt toegepast onderzoek gedaan om samen met zorginstellingen en andere partners oplossingen te vinden voor de vraagstukken rond toenemende vergrijzing en het langer zelfstandig en gezond ouder worden.

Kennis bundelen

Onlangs nog lanceerde het kenniscentrum een website om de aanwezige kennis op het gebied van ouderenzorg te delen en de discussie aan te wakkeren over praktische knelpunten, nieuwe ontwikkelingen en de toekomst van het paramedisch vak.  

Met het aantrekken van Jager-Wittenaar komt nieuwe specifieke kennis binnen voor het Center of Expertise. De nieuwe lector werkte als diëtist-onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar ze zich specialiseerde in de oncologie en ondervoeding. Sinds 2011 is Jager-Wittenaar tevens verbonden als onderzoeker en docent aan de Academie voor Gezondheidsstudies van de Hanzehogeschool Groningen.

Net zo belangrijk als overgewicht

“We onderzoeken de relatie tussen ondervoeding en kwetsbaarheid bij ouderen en we doen onderzoek naar het vaststellen van ondervoeding,” legt de nieuwe lector uit die het belang van het voeren van de discussie over dit punt onderstreept. “Als onderzoeker wil ik graag dat ondervoeding net zo’n belangrijk thema wordt voor burgers als overgewicht.”

Volgens Jager-Wittenaar is het van belang dat dit probleem eerder erkend en herkend wordt, omdat het mensen daarmee stimuleert elkaar er op aan te spreken. “Juist dan kan je ondervoeding veel vroeger herkennen. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat ondervoeding een belangrijker onderdeel wordt van het onderwijs.”

Harriët Jager-Wittenaar zal op donderdagmiddag 15 januari officieel door het CvB van de Hanzehogeschool worden geïnstalleerd als nieuwe lector Clinical Malnutrition and Healthy Ageing. U ziet hieronder de film waarmee zij zich voorstelt. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK