Ook in zorg meer participatie
Charlotte de Heer-Wunderink die volgende week officieel geïnstalleerd wordt als lector Maatschappelijke participatie van mensen met psychische beperkingen, werkte vroeger zelf als verpleegkundige en kon derhalve van dichtbij zien hoe er gehandeld werd in de zorg, en hoe dat beter kan. In het lectoraat gaat zij onderzoek doen naar sociaal en maatschappelijk rolherstel van mensen met psychische beperkingen.
Meedoen is belangrijk
Dit onderwerp is momenteel een centraal thema in de Nederlandse Geestelijke Gezondheidzorg (GGz). Het spreekt voor zich dat meedoen in de samenleving belangrijk is voor mensen, ook wanneer zij beperkingen hebben. Het gaat dan niet alleen om het hebben van werk, maar bijvoorbeeld ook om het volgen van een opleiding, sociale contacten, een prettige woonsituatie en plezierige vrijetijdsbesteding.
De bezuinigingen in de zorg maken dat mensen met psychische beperkingen meer worden geacht in de eigen maatschappelijke kring oplossingen voor hun problemen te vinden. “Mensen die nu in instellingen wonen, moeten nu bijvoorbeeld zelfstandig gaan wonen met begeleiding. Wij volgen en onderzoeken dat proces.”
Charlotte de Heer die na haar werk in de verpleegkunde promoveerde aan de Faculteit Medische Wetenschappen van de RUG wil met de onderzoeksgegeven de instellingen die deze mensen ondersteunt, informeren over de wijze waarop ze deze mensen het beste kunnen ondersteunen. “We willen handvatten bieden om die vermaatschappelijking van de zorg te laten slagen.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport