HBO en VO samen in kunstonderwijs

Nieuws | de redactie
13 februari 2015 | De HKU en het voortgezet onderwijs in de Utrechtse regio slaan de handen ineen om een impuls te geven aan kunstonderwijs en onderzoek. “Niet alleen leerlingen en studenten leren van elkaar, maar ook de docenten en instellingen,” zegt Thera Jonker, directeur van het HKU Expertisecentrum Educatie.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) gaat samenwerken met en zes Cultuurprofielscholen in de regio Utrecht op het gebied van kunstonderwijs, onderzoek en professionalisering. Deze samenwerking krijgt jaarlijks vorm in projecten en stages op het gebied van muziek, theater en beeldende kunst. Creativiteit, talentontwikkeling en interdisciplinaire samenwerking staan hierbij centraal.

Kunst en bèta verbinden

“Op Cultuurprofielscholen staat kunst en cultuur prominent op het rooster en wordt het belang van creativiteitsontwikkeling breed gedragen”, vertelt rector Henk Zijlstra van Werkplaats Kindergemeenschap Bilthoven. De Werkplaats is één van de deelnemende scholen van het samenwerkingsverband met de HKU.

Zijlstra: “Met HKU hebben we als scholen een partner gevonden, met wie we het onderwijs in kunst en cultuur samen verder kunnen ontwikkelen. We kunnen elkaar beter maken en up to date houden. Zo werkt op dit moment een studententeam van HKU voor het Cals College Nieuwegein aan nieuwe werkvormen die de kunstvakken met de bèta-vakken verbinden. We herkennen elkaar in het belang van creativiteitsontwikkeling voor de toekomst van de samenleving.”

Leren van elkaar 

Thera Jonker, directeur van het HKU Expertisecentrum Educatie heeft hoge verwachtingen van het partnerschap. “Niet alleen leerlingen en studenten leren van elkaar, maar ook de docenten en instellingen. Samen kunnen we ons voorbereiden op nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs zoals het nieuwe CKV of de toepassing van gameprincipes in het onderwijs. In het voorjaar staat een professionaliseringsbijeenkomst voor docenten van de Cultuurprofielscholen en HKU gepland.”

De samenwerkende partners hebben de intentie om gezamenlijk het belang van kunst en cultuur en creativiteitsontwikkeling op alle niveaus van het Nederlandse onderwijs uit te dragen. De zes Cultuurprofielscholen uit de regio Utrecht die een samenwerking zijn aangegaan met HKU zijn: Amadeus Lyceum Vleuten, Cals College Nieuwegein,ORS Lek en Linge Culemborg, Oosterlicht College Nieuwegein,?Werkplaats Kindergemeenschap Bilthoven en X11 Utrecht


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK