Vanitas beslissend bij verkiezing?

Nieuws | de redactie
17 maart 2015 | Het plaatje of de inhoud? Wat doen kiezers als ze eigenlijk geen idee hebben of willen vormen van wat bij een verkiezing op het spel staat? Groningse onderzoekers stellen vast dat het uiterlijk van politici telt, maar ook weer niet zo erg als men wel eens denkt

In Amerika noemt men Washington niet zonder reden ‘Hollywood for ugly people’. De onderzoekers schrijven, dat “moderne politici inmiddels heel goed weten dat beeldvorming belangrijk is; sterker nog, ze proberen daar steeds meer bewust gebruik van te maken.” Meest opvallend bij het recente RTL-debat waren niet de woordenwisselingen, maar de partijfilmpjes in de reclameblokken, zo stellen zij in MeJudice. “In een beeldtaal die weinig te raden overliet, nodigde bijvoorbeeld D66-leider Alexander Pechtold de kijker uit vooral hem persoonlijk als toekomstig premier goed te keuren. Zo bezien hebben politici de boodschap van Stemtinder al lang heel goed begrepen.”

Competentie weegt

“Uit ons eigen recent onderzoek (Garretsen, Stoker, Alessie & Lammers, 2014) blijkt echter dat uiterlijk vertoon er niet altijd in even sterke mate toe doet. We vinden namelijk dat in landen waar kiezers meer op een partij in plaats van direct op een kandidaat stemmen, zoals in Nederland, de daadwerkelijke competentie van de kandidaten zwaarder weegt. Het onderzoek beslaat 196 verkiezingen in 44 landen.”

“Het uiterlijk is een signaal van competentie van de kandidaten, althans dat denken we. In de afgelopen jaren is er door psychologen en economen voor veel landen en vele soorten verkiezingen stelselmatig bewijs gevonden dat zaken als het gezicht, de lengte of de manier van bewegen van politici vaak een goede voorspeller van de verkiezingsuitslag zijn. Dit blijkt ook het geval als in onderzoek aan respondenten wordt gevraagd hun stem uit te brengen op voor hen volstrekt onbekende kandidaten. In een veel aangehaald onderzoek werd aan Zwitserse studenten gevraagd op basis van niet meer dan foto’s gevraagd de winnaars in regionale Franse parlementsverkiezingen aan te wijzen wat ze vervolgens prima wisten te doen.”

U leest hun hele betoog en analyse hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK