Ultraklein en innovatief beeld

Nieuws | de redactie
10 april 2015 | Onderzoekers van FOM-instituut AMOLF en Stanford hebben een nieuwe methode ontwikkeld om driedimensionale afbeeldingen te maken van ultrakleine objecten. “We gebruiken de nieuwe techniek nu voor het ontwerpen van efficiënte zonnecellen en er liggen mogelijkheden voor nieuwe led-verlichting.”

AMOLF-onderzoeker Albert Polman werkt al langer samen met de collega’s op Stanford en zegt: “Dit project is een kroon op onze samenwerking.” Ze combineerden twee bestaande technieken: kathodoluminescentie en tomografie. En publiceerden de zo gevonden  methode dezer dagen in vaktijdschrift Nature Nanotechnology.

Licht manipuleren

Hoe hebben ze dit aangepakt? Stap 1 was te komen tot ‘kathodoluminescentie’. Lasers, leds en zonnecellen danken hun bijzondere eigenschappen aan het feit dat ze licht genereren en manipuleren op een extreem kleine lengteschaal. Conventionele optische microscopen zijn echter niet nauwkeurig genoeg om licht op deze kleine schaal te bestuderen. Hun meetnauwkeurigheid wordt begrensd door een fundamentele fysische limiet: de zogenaamde diffractielimiet van ongeveer 250 nanometer (een nanometer is een miljoenste millimeter).

De groep van Polman bij AMOLF ontwikkelde een instrument waarmee afbeeldingen gemaakt kunnen worden met een nauwkeurigheid die veel verder gaat dan deze limiet. Dit zogenoemde kathodoluminescentie-instrument maakt een tweedimensionale afbeelding van het uitgezonden licht door met een elektronenstraal een materiaal af te tasten. 

Bolletjes met gouden huls

Stap 2 was het bijeenbrengen van kathodoluminescentie en tomografie. Voor de ontwikkeling van de nieuwe methode gebruikten de onderzoekers het kathodoluminescentie-instrument om elektronen af te vuren op kleine bolvormige deeltjes van polystyreen met een gouden huls. Deze deeltjes met een diameter van 250 nanometer functioneren als een modelsysteem waarin diverse kleuren licht zijn opgesloten.

De verkregen tweedimensionale afbeelding is vervolgens met tomografietechnieken gereconstrueerd: de gemeten ‘vlakken’ zijn opgestapeld tot driedimensionale modellen. Het team van AMOLF- en Stanford-onderzoekers slaagde er zo in afbeeldingen te maken van gekleurde hotspots met een veel betere resolutie dan de diffractielimiet.

Hiermee ontstaan mogelijkheden voor de ontwikkeling van lasertechnologie op nanoschaal, zeggen de onderzoekers. “We gebruiken de nieuwe techniek nu voor het ontwerpen van efficiënte zonnecellen en er liggen ook mogelijkheden voor nieuwe vormen van led-verlichtingstechnologie. Misschien dat het ook mogelijk wordt biologische systemen af te beelden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK