Effecten Participatiewet onderzocht

Nieuws | de redactie
21 mei 2015 | Vergroot de Participatiewet de kansen op de arbeidsmarkt voor jongeren van het Voortgezet Speciaal Onderwijs? Deze jongeren hebben vanaf dit jaar geen toegang meer tot de sociale werkvoorziening. Hogeschool Leiden en de sociale werkvoorziening gaan hier onderzoek naar doen.

Het cluster Social Work & Toegepaste Psychologie van Hogeschool Leiden en de sociale werkvoorzieningen DZB, SWA en MareGroep hebben een overeenkomst getekend om voor een periode van 4 jaar onderzoek te doen naar de effecten van de Participatiewet. Samen onderzoeken zij of er werkelijk kansen zijn of komen op regulier en zinvol werk voor mensen met een arbeidsbeperking -mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.

Gevolgen voor kansen op werk

Mede op basis van dit door studenten van HBO Toegepaste Psychologie uit te voeren onderzoek wordt onderwijs ontwikkeld voor de afstudeerrichting Arbeid & Organisatiepsychologie voor het leidende thema Arbeidsinclusie. DZB, SWA, MareGroep en Hogeschool Leiden vermoeden dat de Participatiewet grote gevolgen heeft voor de kansen op werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Pas gediplomeerde jongeren van het Voortgezet Speciaal Onderwijs kunnen vanaf dit jaar geen gebruik meer maken van de sociale werkvoorzieningen.

Er gaat onder meer worden onderzocht of zij met hulp van de instrumenten van de Participatiewet beter en/of eerder aan regulier werk komen. Of is het risico vergroot dat zijn een leven zonder werk tegemoet gaan? Geen werk heeft grote nadelige gevolgen voor het welbevinden en de gezondheid van mensen met een arbeidsbeperking en dit kan enorme maatschappelijke kosten met zich meebrengen. Het is dus van groot belang om de effecten van de Participatiewet goed te volgen.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK