FOM-topman trekt NWO-transitie

Nieuws | de redactie
21 mei 2015 | Wim van Saarloos gaat het transitieproces van NWO in het kader van de Wetenschapsvisie leiden. De FOM-directeur zal per 1 juni al leiding geven aan de voorbereiding en implementatie van de organisatieaanpassingen. Hij laat “een groot gat achter” zegt men bij FOM.

Niek Lopes Cardozo, voorzitter van FOM, is in elke geval  “trots dat de directeur van FOM voor deze sleutelfunctie is gevraagd. Temeer omdat dat is gebeurd met zeer brede steun uit de NWO-organisatie.”

Een evolutionair proces

KNAW-directeur Hans Chang zei in de Tweede Kamer onlangs al wat er bij NWO op het spel staat. “Wat er aan NWO verandert, is de ontwikkeling van het interdisciplinair onderzoek. Maar als je NWO wil inzetten om ook maatschappelijke problemen en die in topsectoren te tackelen, dan is het volstrekt duidelijk dat daarbij veel meer samenwerking nodig is. Dus het eerste wat verbeterd moet worden, is zulke interdisciplinaire samenwerking, vanuit de bestaande kolommen.” Chang pleitte daarbij voor “een evolutionair proces, maar geen revolutie. Revolutie brengt alleen maar stagnatie.”

Die evolutieleider wordt nu Van Saarloos en FOM-voorman Lopes Cardozo zit dat wel zitten. “FOM is Wim veel dank verschuldigd voor de fantastische manier waarop hij de afgelopen zes jaar het directeurschap heeft ingevuld, met een brede visie en tomeloze energie. Eigenschappen die hem nu bij uitstek geschikt maken voor het leiden van de transitie.”

Christa Hooijer interim

Het gat dat nu ontstaat in de FOM-organisatie vangt Christa Hooijer op, als interim-directeur. “Met haar uitgebreide ervaring bij zowel FOM als NWO is zij bij uitstek geschikt om, samen met het zittende managementteam, FOM in deze transitie te leiden. FOM staat voor grote en plotselinge veranderingen, maar het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat de organisatie in goede handen is.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK