Hanze internationaal in open onderwijs

Nieuws | de redactie
24 juni 2015 | Na Fontys zijn ze pas de tweede HBO-participant in het wereldwijde samenwerkingsverband op het gebied op open onderwijs. De Hanzehogeschool ziet in het lidmaatschap van het Open Education Consortium een krachtige impuls voor de verdere plannen rond dit thema.

Doel van het Open Education Consortium (OEC) is om open educatie te stimuleren en om wereldwijd ervaringen uit te wisselen. Het consortium bestaat uit meer dan 300 instellingen uit het hoger onderwijs, verspreid over de hele wereld. Vanuit Nederland zijn naast Fontys en Hanze ook de TU Delft en de Open Universiteit aangesloten.

Wereldwijde expertise

Niet alleen hogescholen en universiteiten kunnen meedoen in het samenwerkingsverband dat strekt van Afghanistan tot Zwitserland en van Oman tot Finland. Zo participeert ook een organisatie als SURFnet in het consortium om zo bij te dragen aan en te leren van de kennis en expertise op het gebied van Open Education.

Binnen de Hanzehogeschool zijn al diverse activiteiten op het gebied van open educatie. Een van de voorbeelden is de Massive Open Online Course (MOOC) ‘An Introductory Course to Economics at University of Applied Sciences’ van de International Business School.  De Hanzehogeschool hoopt met het lidmaatschap ook internationaal aan de weg te timmeren in de verdere ontwikkeling van de onderwijsambities.

Cultuuromslag

Het inzetten van open leermaterialen begint steeds meer in zwang te raken in het hoger onderwijs en zeker ook bij de Hanzehogeschool. Onderwijsadviseur Ank Boersma zag vorig jaar april al een cultuuromslag plaatsvinden op het gebied van blended learning. “Idealiter praten we over een jaar of drie helemaal niet meer over blended learning,” zei Boersma destijds. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK