De kampioenen van Horizon 2020

Nieuws | de redactie
12 augustus 2015 | Horizon 2020 is inmiddels ruim een jaar onderweg. Wie scoorden het best in het onderzoeksprogramma van de EU? Nikolas Floratos maakte de balans op. Grote landen als Duitsland en Groot-Brittannië halen het meeste geld op, maar ook Nederland scoort zeer goed.

In het Horizon 2020 programma zijn het Duitsland en de Groot-Brittannië die de dienst uitmaken. Duitsland haalt met bijna €1,4 miljard veruit het meeste geld voor onderzoek en R&D op uit Brussel, terwijl onze buren ter westerzijde met 2341 gehonoreerde onderzoeksprojecten Duitsland net aftroeven.

Max-Planck grote winnaar

Achter grote landen als Frankrijk, Italië en Spanje is Nederland het eerste ‘kleintje’ op de lijst. Ruim €520 miljoen ging er tot nu toe uit het Horizon 2020 programma naar Nederlands onderzoek, daarmee konden inmiddels 1144 projecten worden gefinancierd. De conclusies worden gepresenteerd door Nikolas Floratos die zijn publicatie baseert op cijfers van de Europese Commissie.

Floratos heeft niet alleen op een rij gezet hoe de landen onderling scoren, maar ook welke onderzoeksinstellingen het meest profiteren van Horizon 2020. Oppermachtig is daarbij de Max-Planck-Gesellschaft dat meer dan €300 miljoen aan onderzoeksgelden mocht verwelkomen.

De Nederlandse universiteiten zijn een stuk bescheidener. Het zijn met name de technische universiteiten die scoren in Brussel. Zo halen de TU Delft en de TU Eindhoven respectievelijk €23,8 miljoen en €19 miljoen op. Ook R&D-instituut TNO (€19 miljoen) weet de weg naar Brussel goed te vinden.  

Belang van Europa

Europa wordt steeds belangrijker als financier voor Nederlandse universiteiten, ziet de VSNU. Nederlandse onderzoeksinstellingen zijn al jarenlang zeer succesvol in het binnenhalen van gelden uit Europese onderzoeksfondsen, ondanks de sterke en toegenomen competitie onder Europese onderzoekers.

In 2014 is het EU-kaderprogramma Horizon 2020 gestart met een omvangrijk budget van bijna €80 miljard voor de periode van 2014 – 2020, een toename van 41% ten opzichte van het eerdere kaderprogramma dat liep tussen 2007-2013. In die periode haalde Nederland €3,4 miljard binnen wat destijds 7,4% van de totale omvang van de Europese onderzoeksfondsen bedroeg.

Uitgaande van een gemiddelde Nederlandse bijdrage van circa 5% aan deze fondsen, kwam dit neer op een rendement van 148%. Voor iedere € 10,- die Nederland via Europa in deze fondsen investeerde, ontvingen Nederlandse wetenschappers dus bijna € 15,-.

U leest alle cijfers hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK