VVD actiepartij

Nieuws | de redactie
22 september 2015 | De liberalen staan met studenten en werkgevers tegenover de universiteiten en de minister. Zij willen geen dominante instellingsaccreditaties en voelen ook weinig voor een experiment daarmee. Dat gaat zo ver, dat de VVD-factie in de Kamer actie voert onder studenten in het WO om dat te blokkeren.

Wil een universiteit instappen in het experiment, dat OCW de WO-instellingen wel wil gunnen om hun plan uit te proberen, dan is instemming nodig vanuit de verschillende geledingen. De medezeggenschap speelt ook hier zijn rol. Die kan zo’n stap dus ook ontraden en blokkeren, desgewenst.

Dit bracht VVD-HO-woordvoerder Pieter Duisenberg ertoe zich actief in te zetten in Groningen, zo verneemt ScienceGuide. Hij spoorde de studentleden in de Universiteitsraad persoonlijk aan niet in te stemmen met de wens van het bestuurscollege om mee te gaan doen aan het experiment uit de koker van de VSNU. De LSVb voelt er immers ook niets voor en met vereende krachten zou men de snode plannen van het noordelijk CvB kunnen torpederen, zo was de gedachte.

Waarom dit actionisme?

Het mocht niet helpen. De Groningse studenten voelen zich dichter bij het ISO staan en die is dicht tegen de VSNU aangeschoven op dit onderwerp. Duisenbergs poging verdampte daardoor. De RUG gaat mee doen.

Maar in universitaire kring vraagt men zich af wat de VVD tot zoveel ‘actiepartij’ bracht op dit punt. Het antwoord ligt in Haags-liberale kring. Tot nu toe zijn D66 en VVD broederlijk gezind tegen de plannen van Bussemaker en Dittrich. Maar de VVD ziet een donkere wolk aan de horizon.

D66 beschouwt zichzelf als de partij van de versterking van de medezeggenschap in HBO en WO. Zouden de interne raden bij instellingen zich akkoord verklaren met het experiment, heeft D66’er Paul van Meenen zich in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd: hij zou dan moeten zeggen, dat hij met die opvattingen niets te maken heeft als volksvertegenwoordiger en zijn lijn handhaaft. Dat kon weleens te veel gevraagd zijn.

En daarom poogt de VVD studentenvertegenwoordigers aan te moedigen om tegen hun colleges front te vormen, opdat de liberale collega in de Kamer mee kan blijven optrekken tegen minister en WO. Het lijkt wel of de geest van Mark Rutte als staatssecretaris weer even in zijn partij is gevaren. Over de VSNU zei hij: ‘Heren van het Kartel, wij doen het zonder U’. Sterker nog, Rutte porde de studentenbonden ooit op de WO-bestuurders eens wat steviger op te jutten. “Bezet gewoon eens een paar van hun gebouwen, dan schrikken ze vanzelf wakker.” Toen de studenten die oproep fluks en braaf opvolgden, kreeg de onbesuisde bewindsman een reprimande van premier Balkenende. Maar wel met een zeer vette grijns.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK