AD’s als work in progress

Nieuws | de redactie
13 oktober 2015 | Lukt het de Associate Degree zijn rol voor HBO, MBO-talent en de arbeidsmarkt te vervullen? Minister Bussemaker gaat hierover in discussie met de aanbieders in Flevoland, onder meer met het ontwerpteam van de nieuw te ontwikkelen AD Software-Developer van Windesheim.

De minister wil de AD een steviger positie geven, zodat dit nieuwe onderwijstype succesvoller wordt. AD’s zijn in het bijzonder interessant voor mbo’ers die willen doorstuderen en voor werkenden die zich willen omscholen.

De AD bestaat nu als tweejarig traject dat gekoppeld moet zijn aan een hbo-bachelor. Er wordt aan gedacht om die koppeling wat meer los te laten opdat meer ruimte ontstaat om een eigen pedagogisch concept en arbeidsmarktprofiel te ontwikkelen. Hierdoor krijgt de opleiding ook meer eigen identiteit en wordt ze herkenbaar als zelfstandige opleiding. Door een grotere verscheidenheid ontstaat voor de studenten meer keuzevrijheid.

Scharnierfunctie mbo-hbo

De opleidingsvariant is nog een ‘work in progress’ binnen het HBO, want landelijk volgend zo’n 6000 studenten deze, net geen twee procent van het totaal aantal bachelorstudenten bij  hogescholen. Dat neemt niet weg dat de minister stevig inzet op versterking van juist dit deel van het hoger onderwijs.

Tegen de Windesheim-ontwikkelaars zegt zij: “De dynamiek op de arbeidsmarkt vergroot de noodzaak om je zelf continu te blijven ontwikkelen. De AD is een opleiding op maat – in het bijzonder voor het mbo – voor studenten die nog door willen leren, maar niet meteen een hele hbo-bacheloropleiding willen gaan volgen. Het biedt kansen voor de arbeidsmarkt en voor maximale talentontwikkeling. De AD is een verrijking van het onderwijsaanbod en vervult een scharnierfunctie in de versterking van de aansluiting mbo-hbo.” 

Nieuwe AD’s in Flevoland

Uit haalbaarheidsonderzoek van Windesheim Flevoland blijkt dat vier sectoren in Flevoland voldoende marktpotentieel hebben om een nieuwe AD te starten. In de sectoren Groot- en detailhandel, ICT, High Tech Systemen en Materialen (HTSM) en AgroFood is vraag naar hoger opgeleid personeel.

In september zijn de eerste drie AD’s van Windesheim Flevoland gestart: AD Officemanagement, AD Ondernemen en AD Bouwkunde. Daar wordt in september 2016 naar verwachting de AD Software-Developer aan toegevoegd, waarmee de minister nader in gesprek zal gaan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK