Hoe blijft bouwsteen van het leven intact?

Nieuws | de redactie
7 oktober 2015 | Hoe blijft ons DNA ondanks continue aanvallen zo verrassend goed heel? De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat naar drie heren die in kaart brachten hoe cellen hun DNA repareren en zo onze genetische informatie beschermen.

Tomas Lindahl (Francis Crick Institute), Paul Modrich (Duke University) en Aziz Sancar (University of California) doen beiden afzonder onderzoek naar de moleculaire systemen die er voor zorgen da tons DNA intact blijft. Zo toonde Lindahl onder meer een moleculair mechanisme aan dat er continu de strijd aangaat met het verweren van onze genetische code.

Verdediging tegen huidkanker

Aziz Sancar deed iets vergelijkbaars, maar specifiek voor het reparatiemechanisme van cellen na blootstelling aan UV-straling. Mensen die geboren worden met een defect op dit vlak, hebben een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van huidkanker als ze te veel worden blootgesteld aan zonlicht.

Ook na celdeling blijft ons DNA intact. Paul Modrich bracht eind 1980 in kaart hoe, als het menselijk genoom wordt gerepliceerd, bijna zonder uitzonder onze genetische structuur zich in oorspronkelijke staat herstelt. De drie onderzoekers leveren daarom volgens het Nobel Comité fundamenteel inzicht in hoe cellen functioneren. Die kennis levert een belangrijke bijdrage aan toekomstig onderzoek in de strijd tegen kanker.

Wederom geen vrouwen

Met de Nobelprijs voor Lindahl, Modrich en Sancar is er dit jaar wederom geen Nobelprijs in de Chemie voor een vrouw weggelegd. Door Thomson Reuters werd vooraf nog voorspeld dat Emmanuelle Charpentier van het Helmholtz Centre for Infection Research in het Duitse Braunschweig en haar collega Jennifer Doudna van de University of California, Berkeley grote kanshebbers waren. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK