Eerste HBO-master Smart Industry

Nieuws | de redactie
5 januari 2016 | De krachtenbundeling van Saxion-lectoraten rond het thema Smart Industry gaat in 2016 leiden tot een nieuwe master rond dit thema. In deze multidisciplinaire worden kennis en vaardigheden rond thema’s als Internet of Things, Big Data en Smart Materials gebundeld.

In 2015 besloot Saxion het thema nadrukkelijk te gaan gebruiken in onderzoek en onderwijs. Zeven bestaande lectoraten werden gebundeld. De lectoraten zijn al actief op het gebied van innovatie, identity marketing, International enterprise, HRM, organisation studies en (bedrijfs) ethiek en werken nu samen in een gedeelde onderzoeksagenda.

Reflectie op maatschappelijke impact

Die focus op Smart Industry krijgt nu ook in het onderwijs gestalte. Vanaf september 2016 wordt in Enschede als alles goed gaat een éénjarige master aangeboden. In de traject geven werkgevers, docenten, onderzoekers en studenten samen invulling aan het onderwijs om zo goed mogelijk aan te sluiten op de wensen uit de arbeidsmarkt.

Dat betekent dat vanaf dag één van de opleiding wordt gestart met het afstudeerproject: een multidisciplinaire en actuele vraag uit de praktijk. Studenten reflecteren daarin voortdurend op de contextuele en toekomstige gevolgen van hun werkzaamheden in technologisch, economisch, maatschappelijk en ethisch opzicht.

De master past binnen de focus van Saxion op Living Technology, met aandacht voor de thema’s Smart Industry en High Tech Systems & Materials (HTSM). De opleiding geeft invulling aan de landelijke Smart Industry Actie-agenda, aan de wensen van netwerkpartners en de Smart Industry initiatieven in Oost-Nederland.

Samenwerking met bedrijfsleven

Een aantal prominente Nederlandse ondernemingen, vakorganisaties en onderwijs- en kennisinstellingen hebben hun medewerking toegezegd of dragen reeds bij. Saxion wil met deze masteropleiding bijdragen aan het onderzoeken van concepten en oplossingen voor de complexe innovatieslagen in en rond de industrie.

Slimme industrie is niet alleen in Nederland een belangrijk thema. Ook internationaal staat het op de agenda. Zo gaf Angela Merkel begin 2015 al het startsein voor het intensief samen optrekken van kennis, bedrijfsleven en regering om de uitdagingen van ‘Industrie 4.0’ aan te pakken. “Ons doel is de kansen van deze vierde industriële revolutie consequent te pakken,” sprak Merkel toen. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK