Brexit broedertwist

Nieuws | de redactie
22 februari 2016 | Boris Johnson heeft een probleem. Zijn broer Jo is minister bij David Cameron voor hoger onderwijs en pleit met de premier voor het blijven in de EU. "The 'leave' campaign has serious questions to answer," zei hij al puntig. En zijn vader is ook al weinig complimenteus.

Bij de zes ministers die de deal van Cameron met de EU niet adequaat vinden, zit wel de oud-minister van Onderwijs Michael Gove, maar niet de huidige kennisbewindsman, Jo Johnson. Hij zei recent al, dat het voor de Britse wetenschap slecht zou zijn, als men de band met de Unie zou verbreken. “No one doubts that Britain could stay a science player outside the EU. But the risks to valuable institution partnerships, to flows of bright students, and to a rich source of science funding mean that the leave campaign has serious questions to answer”.

Het idee dat de Britten net als de Turken of Noren best konden blijven doen in het Europees wetenschapsveld, ook buiten de EU, leek hem bovendien rijkelijk naief en weinig doordaht voor een zo strategisch beleidsterrein. “Non-EU countries may be part of the European research area…but they don’t get a seat at the table when the ministerial council or the parliament are setting the rules, or deciding the budgets,”

Vader en broer pro-EU

Kortom, zorg dat je als groot R&D en kennisland erbij bent en nadrukkelijk meebeslist over de prioriteiten en richting van het Europees beelid en de investeringen van de Unie in kennis. Het is vanuit deze invalshoek, dat minister Johnson niet meeging met de zes collega’s in het kabinet, die campagne willen voeren tegen de dela van hun premier en voor het uittreden uit de EU.

Dat is pikant, aangezien hij de broer is van de burgemeester van Londen, Boris Johnson, die nu wel voor zo’n uittreden pleit. En alsof het niet genoeg is, hun vader Stanley Johnson gaat met Jo tegen Boris campagne voeren. Hij was Europarlementariër en zeer betrokken bij Europees, gensoverschrijdend milieubeleid. Wel neemt hij het op één punt voor hem op: hij weerspreekt dat Boris nu toch nog een Brexit wil, omdat hij na zijn burgemeesterschap vanaf mei a.s. een andere functie nodig heeft. Hij vindt het namelijk helemaal geen verstandige carrièrestap van zijn zoon. want “to say this is a careerist sort of move would be a total travesty. I cannot think of any more career-ending move than to do what he did yesterday. If he wanted to get a nice job in the Cabinet this is not the way to do it.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK