Tulpenblad, suikerbiet en hightech

Nieuws | de redactie
6 april 2016 | Victorine de Graaf hield een suikerbiet omhoog bij de presentatie van het nieuwe strategisch plan van de Hanzehogeschool, want die kan gebruikt worden voor het innoveren van biobrandstof of nieuwe materialen. “Het gaat er om dat we nadenken over wat we allemaal kunnen met wat we hier in Noord-Nederland verbouwen.”

Sinds september 2015 zijn er voor het eerst studenten aan het werk in de Zernike Advanced Processing (ZAP) facility. De faciliteit ZAP bestaat uit een proceshal, deze wordt nu gebruikt als onderwijsruimte, maar gaat uitbreiden met een deel waarin gewerkt gaat worden aan onderzoeksvragen en leeropdrachten uit het bedrijfsleven.

Noorderpoort en de Hanzehogeschool Groningen startten vanaf september 2015 een deel van hun opleidingen in het eerste deel van ZAP. De bedoeling is dat er nog een innovatie deel gestart gaat worden in ZAP waar ook de Rijksuniversiteit Groningen deelneemt, voor de onderzoeksvragen uit het werkveld, in samenwerking met het mbo en hbo.

Groener maken

Victorine de Graaf is dean voor het instituut Life Sciences & Technology bij de Hanzehogeschool. Ze was eerder betrokken bij de opstart van de Health Hub  Roden en nu ook weer bij ZAP. “Het principe is hetzelfde. Waar Health Hub Roden zich richt op innovaties in de zorgtechnologie, daar kijken we met ZAP wat we kunnen betekenen in het groener maken van de chemische- en voedingsmiddelenindustrie. Dat gaat van kijken naar welke bruikbare componenten er in ons snoeiafval zitten tot onderzoek naar kijken wat er allemaal kan met de suikerbiet.”

De doelstellingen die de Hanzehogeschool zich had gesteld met Health Hub Roden zijn grotendeels en ruim binnen de verwachte tijd volbracht en ook bij ZAP is die ambitie er. “We waren nogal overdonderd door het succes. We moeten onze verwachtingen al weer bijstellen. We hadden al heel snel zeven startups die zijn gevormd uit de Health Hub. Het gaat heel hard daar.” Dat deze aanpak werkt, laat ook de recent uitgekomen U-Multirank zien, waar de Hanzehogeschool met name scoort op het creëren van spin-offs.

De Health Hub Roden richt zich op de ontwikkeling van medische apparatuur. Het thema Healthy Ageing dat de Hanzehogeschool als zwaartepunt heeft geïdentificeerd vormt daarbij een belangrijke pijler. Het idee is dat studenten samen met bedrijven werken aan nieuwe toepassingen of producten. Belangrijk daarbij is de ruimte die studenten krijgen om echt nieuwe dingen uit te proberen.

Falen en toch niet afhaken

“Het is echt ‘nice to know’-onderzoek. Dat hebben we ook afgesproken met bedrijven. Een opdracht moet namelijk wel mogen falen en een student moet ook de ruimte hebben om een zes te mogen scoren.“ Dat betekent dat er ook wel eens iets mislukt voor een bedrijf, maar De Graaf ziet bedrijven daar niet door afhaken.

“We hebben een onderzoek gedaan met Philips voor het gebruik van blauw licht bij pijnbestrijding. Het ging er om te kijken wat er echt met cellen gebeurt. Het onderzoek leverde nog niks op, dus dat was erg teleurstellend. Toch kwam Philips weer bij ons terug, omdat ze wel de waarde zien van dergelijk onderzoek.”

Oudste gebied innovatief

Als er wel successen geboekt worden, zijn altijd onderzoekers van de hogeschool aanwezig om het onderzoek verder te vervolmaken en mogelijke toepassingen op te schalen. Na de Health Hub Roden is het nu aan ZAP om dergelijke stappen te gaan zetten, stelt De Graaf daarom.

In ZAP ligt de nadruk op het benutten van agrarische producten. De inhoud van de door Victorine de Graaf omhoog gehouden suikerbiet kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor biobrandstoffen of nieuwe materialen. En dat is niet het enige waar men mee bezig gaat op dit terrein, dat opvallend sterk past bij het soort hightech en innovatief werk dat op de Hannover Messe centraal staat.

“We zijn bezig met een onderzoek naar tulpenbladen. Daar zitten anti-cytostatische stoffen in die mogelijk gebruikt kunnen worden in de bestrijding van kanker. Dat is slechts één voorbeeld, maar er is hier in de regio veel meer. Wat veel mensen niet weten is dat Groningen het oudste agrarische gebied van Europa is. Samen met hogescholen in Emmen en Leeuwarden kijken we nu hoe we hier het beste uit kunnen halen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK