Beter begeleiden van MBO naar HBO

Nieuws | de redactie
7 juni 2016 | Studenten in het MBO worden onvoldoende voorbereid op het hoger onderwijs. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse studentenmonitor van het JOB. Volgens de MBO-studenten moeten MBO- en HBO instellingen beter samenwerken en zijn zij verplicht om te zorgen voor doorlopende leerlijnen.

Gisteren werd de JOB-monitor in ontvangst genomen door minister Bussemaker. JOB, de studentenbond van het MBO heeft een enquête uitgevoerd onder 56% van alle MBO-studenten. Met de resultaten wil JOB dat studentenraden, scholen en beleidsmakers aan de slag gaan om het mbo-onderwijs te verbeteren, zowel landelijk als op de eigen school of opleiding. Studenten op niveau 4 en toegang hebben tot het hoger onderwijs worden onvoldoende voorbereid op het vervolgonderwijs, laat deze monitor zien.

Meer samenwerking gewenst

Uit de monitor wordt duidelijk dat de aansluiting met het hoger onderwijs nog niet voldoende is. “Wij willen graag zien dat er meer aandacht wordt geschonken aan loopbaanbegeleiding. Scholen zijn hierbij volgens ons verplicht om in samenwerking met andere scholen te zorgen voor een doorlopende leerlijn. Niet alleen moeten mbo-instellingen meer en beter samenwerking met hbo-instellingen maar kan er ook tussen mbo-instellingen beter worden samengewerkt om doorstroom binnen het mbo te stimuleren.”

Ook blijkt uit deze monitor dat studenten het lastig vinden om een juiste keuze te maken voor het vervolgonderwijs in het HBO. “Studenten vinden het vaak lastig om een keuze te maken voor een vervolgopleiding en het is niet altijd even duidelijk welke mogelijkheden er allemaal zijn. We horen regelmatig van studenten op niveau 4 dat er weinig tot geen begeleiding wordt geboden naar het hoger onderwijs.”

Lastige keuze voor vervolgopleiding

Minder dan de helft van de studenten vinden dat ze onvoldoende worden voorbereid op het HBO. “Op niveau 4 dat toegang geeft tot het HBO zegt 45% procent van de studenten aan voldoende te weten over de mogelijkheid om verder te studeren, terwijl 25 procent van de niveau-4-studenten aangeeft niet voldoende te weten. Studenten vinden het vaak lastig om een keuze te maken voor een vervolgopleiding en het is niet altijd even duidelijk welke mogelijkheden er allemaal zijn. We horen regelmatig van studenten op niveau 4 dat er weinig tot geen begeleiding wordt geboden naar het hoger onderwijs.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK