Plek bieden voor kwetsbare burgers

Nieuws | de redactie
14 juni 2016 | Hoe kunnen professionals invulling geven aan sociale inclusie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt? Op de Hogeschool Rotterdam zijn twee lectoren met dat vraagstuk bezig. Op 16 juni aanstaande spreken zij hun openbare les uit.

Dr. Paul van der Aa is lector Inclusieve Arbeid en Kwetsbare Burger en dr. Michiel de Ronde is lector Begeleidingskunde. In hun gezamenlijke openbare les betogen beide lectoren die verbonden zijn aan het Kenniscentrum Talentontwikkeling dat handelen gericht op sociale inclusie vraagt om professionalisering, zowel op individueel niveau als binnen teams en organisaties.

Aansluiting vinden op de arbeidsmarkt

Paul van der Aa gaat in op de vraag wat dit nieuwe vakmanschap behelst voor professionals die zich  richten op het stimuleren van sociale insluiting via werk. Grote groepen burgers lukt het niet om op eigen kracht betekenisvol werk te vinden en te behouden. Professionals die kwetsbare burgers ondersteunen bij hun loopbaan op de arbeidsmarkt staan voor een moeilijke opgave. Hoe kunnen zij aansluiten bij de ambities van kwetsbare groepen in een arbeidsmarkt die snel verandert en steeds hogere eisen stelt?

Hoe kunnen deze professionals de belangen van werkzoekenden en werkgevers met elkaar verbinden? Hoe kunnen zij kennis ontwikkelen over effectief handelen? Paul van der Aa zal zijn onderzoek richten op de vraag hoe professionals succesvol met zulke vragen kunnen omgaan en zo kwetsbare burgers beter ondersteunen.

Meer focus op teams

Michiel de Ronde zal een toelichting geven over zijn visie dat de individuele begeleiding en opleiding van professionals aangevuld moet worden met begeleiding en professionalisering van teams op het gebied van samenwerking en teamidentiteit. Hij wil laten zien dat handelingsonderzoek daarvoor goede handvatten biedt: samen onderzoeken wat goed gaat en in de creatieve ruimte samen werken aan wat beter kan. 

De openbare les van Paul van der Aa en Michiel de Ronde vindt plaats op 16 juni op locatie Museumpark van de Hogeschool Rotterdam. Aanmelden kan hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK