Europese universiteiten veroordelen Turkije

Nieuws | de redactie
20 juli 2016 | De European University Association heeft het ontslag van 1577 universiteitsdecanen hard veroordeeld. De organisatie waar ook alle Nederlandse universiteiten bij zijn aangesloten roept universiteiten op zich uit te spreken tegen de repressie. Het Nederlandse HO kijkt met zorg naar Turkije.

Na de mislukte couppoging van afgelopen vrijdag heeft de Turkse regering meer dan 15000 docenten ontslagen en ook 1577 decanen van Turkse universiteiten. De European University Association heeft veroordeeld deze ontslagen hard verodeeld en heeft haar steun uitgesproken voor de academische gemeenschap in Turkije en roept universiteiten en onderzoekers om zich hiertegen uit te spreken. “EUA calls on all European governments, universities and scholars to speak out against these developments and to support democracy in Turkey, including institutional autonomy and academic freedom for scholars and students.”

Wrong direction

De EUA vindt dat Turkije in strijd handelt met universitaire waarden zoals de vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid, zo staat in hun verklaring. “While there has been global and unanimous support for the democratically elected government of Turkey in reaction to the military coup, the measures introduced to-day go in the wrong direction. More than ever Turkey needs freedom of speech, public and open debate, as advocated by its strong university sector, committed to internationally recognised university values, the principles of academic freedom, free expression and freedom of association.”

Afschuw over zuivering

Ook in het Nederlandse Hoger Onderwijs heeft men zorgen over de ontwikkelingen in Turkije. Thom de Graaf voorzitter van de Vereniging Hogescholen spreekt op twitter zijn ‘afschuw’ uit over het feit dat het onderwijs in Turkije wordt ‘gezuiverd’.

Jouke de Vries decaan van de onlangs opgerichte Campus Fryslân vraagt zich op Twitter af wat de Nederlandse universiteiten daarvan vinden.

De rector magnificus van de Universiteit Leiden, Carel Stolker is in ieder geval onomwonden en vindt het ontslag van de decanen ‘angstaanjagend’. 

Vanuit Vlaanderen wordt ook verontrust gereageerd op deze ontwikkeling, Rik Torfs, rector van de KULeuven meldt op Twitter “onwetendheid is de gedroomde bondgenoot van elk regime” 

UPDATE:

In lijn met de Europese universiteiten, spreekt ook de Nederlandse VSNU zijn afschuw uit over de ontwikkelingen in Turkije. In een persverklaring laten zij weten: 

“De eerste zorg van de Nederlandse universiteiten gaat uit naar studenten en medewerkers die gevolgen ondervinden van de politieke situatie in Turkije. De VSNU schaart zich achter de verklaring van de EUA, waarin Europese universiteiten zich uitspreken tegen de acties gericht op Turkse universiteiten en haar medewerkers.

Voor de VSNU staan de internationale academische waarden en de principes van academische vrijheid voorop. Wetenschap is bij uitstek internationaal. Academici en studenten moeten zich vrij kunnen bewegen. 

Nederlandse universiteiten staan klaar om vragen en zorgen van individuele Turkse wetenschappers en studenten in Nederland te beantwoorden. De VSNU volgt de ontwikkelingen nauwgezet en onderhoudt contact met de instellingen en met relevante partners zoals EP-Nuffic en de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW.”
 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK