Studentenvereniging wordt cultureel erfgoed

Nieuws | de redactie
25 augustus 2016 | De studentenverenigingscultuur wordt toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat is volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen ook nodig want de verenigingen staan onder druk van “rendementsdenken” en het “schuldenstelsel”.

Al ruim 200 jaar, sinds de oprichting van de corpora, zijn studentenverenigingen onlosmakelijk verbonden aan de studietijd van vele (oud-)studenten in Nederland. De studenten komen hier samen op de studentensociëteit en organiseren vele verschillende activiteiten en evenementen. De studentenverenigingen, inmiddels in verschillende verschijningsvormen, zijn in veel studentensteden nog steeds de hoekstenen van het studentenleven. Veelal vinden studenten hier mogelijkheden tot zelfontwikkeling (organiseren, leidinggeven en verantwoordelijkheid dragen) en bovendien ontstaan er vriendschappen voor het leven.

Studievereisten zijn scherper

De samenleving is, door het rendementsdenken, aan vele veranderingen onderhevig. Hierdoor heeft ook de omgeving van studentenverenigingen verschillende ontwikkelingen ondergaan. “Het aantal studenten in het hoger onderwijs is verveelvoudigd, de ambities zijn verhoogd, de studievereisten zijn scherper en de basisbeurs is vervangen door een schuldenstelsel” aldus Ruben Hoekman (LKvV).

De studentenverenigingen spelen in op deze ontwikkelingen en de eisen die tegenwoordig aan studenten worden gesteld. “Steeds meer studentenverenigingen bieden studieplekken aan en er worden bijna overal activiteiten rondom carrièreoriëntatie georganiseerd” aldus Hoekman. Er zijn dan ook nog steeds ieder jaar meer studenten die de toevoeging van een studentenvereniging aan de studietijd zien en zich erbij aansluiten.

De toevoeging van de studentenverenigingscultuur aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland is een extra steuntje in de rug voor studentenverenigingen om ook in de toekomst onlosmakelijk verbonden te blijven aan de studietijd van vele studenten in Nederland. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK