De Tip 5 van 2016

Nieuws | de redactie
5 september 2016 | Wie zijn de ´ones to watch´ de komende jaren in hoger onderwijs en onderzoek? Van nieuwe bepalende gezichten in MBO en HBO tot een steeds scherper klinkende stem in Brussel. Van een Vlaamse rector in Amsterdam tot een emancipatoir voorbeeld in Rotterdam. Dit is de Tip 5 van 2016.

1] Ron Minnee
Bij het afscheid van de directeur HO op het ministerie van OCW werd eraan herinnerd dat Ron Minnee daar al 27 jaar onmisbaar was gebleken. Sommige collegevoorzitters van nu waren er ooit als jonge ambtenaren zijn collega’s en deden verhalen uit die tijd. Inmiddels stapte Minnee over naar de VH, waar hij de daar 35 jaar actief gebleven Ad de Graaf verving.

Wat kan Minnee daar doen? Zal hij als Haagse insider meer van hetzelfde gaan verrichten? Hoeveel ruimte krijgt hij van de ingewerkte en doorgewinterde bestuurders van de VH om als secretaris-directeur te opereren? Hoe hard kan en durft hij in te gaan tegen wetten die hij zelf hielp realiseren ten ongunste van het HBO? Opletten dus wat er gaat gebeuren rond Ron Minnee.

2] Ton Heerts
De stille kracht van de polder werd de nieuwe voorzitter van de MBO-raad. Zal hij net als bij de FNV noest en volhardend de organisatie daar naar de nieuwe tijd en eigentijdse vormen van samenwerking brengen? Als er iemand onder de koepelchefs zou kunnen verrassen, dan wel Heerts.

3] Kurt Deketelaere
De secretaris-generaal van de LERU is een vaste waarde in ‘Brussel’. Zijn club wordt gehoord en durft als ‘top liga van WO’ scherper stelling te nemen, dan brede HO-koepels waarin veel EU-lidstaten met elkaar samen werken. Nu is hij benoemd in de denktank van de Europese Commissie op kennisterrein en dat is geen toeval, natuurlijk. Europa heeft nood aan gedurfder, uitdagender en meer geprofileerde stellingnames. Let dus op waar Deketelaere mee gaat komen.

4] Karen Maex
Een tweede tip uit Leuven. Maex werd er geen rector bij een felbevochten verkiezing aan de Katholieke Universiteit, waar ook Deketelaere als bestuurder actief is.  Ze werd het wel aan de minder roomse, maar niet minder Romeinse Curie-intriges-rijke UvA. Zij had veel respect gewonnen als decaan van de toch weer niet gefuseerde bètafaculteit van de VU en de UvA samen. Dat bewijst dat zij zowel tegen een stootje kan, als in staat is heet eigenwijze Amsterdamse volk voor zich in te nemen.

5] Ali Akboga
Voor de Hogeschool Rotterdam zijn diversiteit in de grootstedelijke omgeving waarin men opereert een cruciaal thema. Het is niet voor niets dat Ron Bormans deze zomer een essay schreef waarin dit punt centraal stond. Om dat soort vraagstukken het hoofd te bieden zijn gezichtsbepalende voorbeelden van groot belang. Voorbeelden als Rabia Bouzian die ScienceGuide student van 2009. 

Een ander sprekend voorbeeld is Ali Akboga. Ali is alumnus van de Rotterdamse hogeschool en sinds anderhalf jaar secretaris van het College van Bestuur. “Ali staat voor alles wat betreft het hoger onderwijs in de moderne tijd,” roemt een collega. “Ik noem hem vaak de enige Rotterdammer die we in het gezelschap hebben.” Een rolmodel dus, en iemand die de hogeschool hard nodig gaat hebben in alle kwesties waar het zich de komende tijd voor gaat zien. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK