SGP bezorgd over Israël-symposium op de UvA

Nieuws | de redactie
6 september 2016 | Een symposium op de UvA over het veiligheidsbeleid van de staat Israël heeft tot Kamervragen geleid van Roelof Bisschop (SGP). Op dit symposium is volgens de SGP sprake van vijandige en discriminerende uitlatingen. Bisschop vraagt of de minister kan voorkomen dat de UvA dit symposium steunt.

De organisatie Gate 48 organiseert tussen 14 en 16 september het symposium ‘Securitizing Worlds, A Critical Look at the Israeli Global Security Industry’. De aankondiging van het symposium heeft tot Kamervragen geleid van Roelof Bisschop van de SGP omdat bij dit symposium volgens hem vijandige en discriminerende opvattingen aan de staat Israël worden toegeschreven, die een voedingsbodem kan vormen voor antisemitisme. Bisschop vraagt aan minister Bussemaker of zij het wenselijk vindt, “dat onderwijsinstellingen zich inlaten met zulke initiatieven?”  

Hieronder staat een deel van de aankondiging van het symposium.

“Israel is a huge player in the global security market that is flourishing like never before. Israeli technologies, knowledge and actors spread all over the world, accompanied by ideas about the ‘other’, including of the Palestinian as dangerous ‘other’ and as Muslim threat. Tools to subdue this ‘other’ and to fight multiple sorts of constructed ‘enemies’ are sold by Israel on a global market. As such, the Israeli, discriminating security philosophy and its technologies that have been developed to be used against Palestinians are brought to many countries and used against many different unprivileged around the world.”

Dit symposium wordt in samenwerking georganiseerd met twee UvA instituten. De SGP vraagt in hoeverre overheidsbekostiging wordt gebruikt om dit symposium te organiseren.  Volgens Bisschop is er haast geboden, want hij wil dat de minister in overleg gaat met de UvA alvorens het symposium begint op 14 september.

U leest hieronder de Kamervragen van de SGP

Vragen van het lid Bisschop (SGP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap  over een symposium over de Israëlische veiligheidsindustrie (ingezonden 6 september 2016)

1

Bent u bekend met het geplande symposium ‘Securitizing Worlds: a Critical Look at the  Israeli Global Security Industry’?

2

Onderkent u dat de wijze waarop vijandige en discriminerende opvattingen aan de staat Israël  worden toegeschreven, een voedingsbodem kan vormen voor antisemitisme? Vindt u het  wenselijk dat onderwijsinstellingen zich inlaten met zulke initiatieven?

3

Klopt het dat het symposium mede mogelijk wordt gemaakt door de Universiteit van  Amsterdam (UvA)? Zo ja, hoe is wetenschappelijke onafhankelijkheid te verenigen met het  steunen van een conferentie met een eenzijdige politieke doelstelling?

4

In hoeverre wordt de steun van de UvA aan het symposium gefinancierd uit  overheidsbekostiging? Welke mogelijkheden ziet u om het gebruik van publieke middelen voor zulke doelen te voorkomen?

5

Bent u bereid in overleg te treden met de UvA inzake de steun aan dit symposium?

6

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor aanvang van het symposium voorzien op 14  september a.s.?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK