Nederlands WO daalt op QS Ranking

Nieuws | de redactie
6 september 2016 | Van de 13 Nederlandse universiteiten zijn er 10 gedaald op de QS Ranking, de daling is voor veel universiteiten niet meer zo stevig als vorig jaar. De TU Delft weet sinds de Ranking bestaat in 2010 jaar op jaar te stijgen. Net als bij de vorige edities is de UvA de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit.

De meeste Nederlandse universiteiten dalen maar overall zit Nederland weer op de positie van 2013, als alle noteringen bij elkaar worden opgeteld. Waar de Universiteit Leiden (95) en Universiteit Utrecht (94) vorig jaar nog net in de top 100 stonden, duikelen zij er dit jaar net buiten op plaats 102 en 104. De universiteiten die wel een stijging weten te maken zijn de TU Delft, die weet sinds deze lijst in 2010 bestaat jaar op jaar te stijgen. Ook heeft de Universiteit Wageningen de weg naar boven gevonden en stijgt van 135 naar 119.  De Universiteit Twente klimt van plaats 188 naar 177.

QS Ranking 2016-2017

Ook is er kritiek. In Groningen neemt men deze lijst inmiddels niet meer serieus. In 2014 was men nog verheugd dat de RUG van plaats 97 naar plaats 90 was gestegen. De collegevoorzitter van de RUG, Sibrand Poppema reageerde toen enthousiast. “Onze nieuwe positie in deze ranglijst betekent dat de prestaties van onze wetenschappers en onze reputatie wereldwijd steeds beter gewaardeerd worden.”

Daarnaast werd deze lijst zeer belangrijk geacht om internationaal talent aan te trekken volgens Poppema in 2014. “Voor het aantrekken van internationale studenten en onderzoekers is deze top 100 notering zeer belangrijk. Daarnaast biedt het voor ons nieuwe mogelijkheden om fondsen te werven voor onderzoek.”

Methodologie gewijzigd

Die enthousiaste stemming is inmiddels omgeslagen, nu de RUG voor het tweede jaar op rij gedaald is naar plaats 113. De Groningse universiteit laat nu weten. “De organisatie van de QS ranking heeft vorig jaar de methodologie voor de samenstelling van de ranglijst gewijzigd. De RUG ziet meerdere problemen met de huidige methodologie. De belangrijkste is dat reputatie maar liefst 50% van de totaalscore uitmaakt, terwijl er sprake is van een onduidelijk gedefinieerde groep peers die deze reputatie beoordelen.”

Daarom vindt men in Groningen dat deze Ranking uiterst onbetrouwbaar is geworden. “Artificieel wordt hetzelfde gewicht gegeven aan 5 wetenschapsgebieden, onafhankelijk van de werkelijke productie. QS heeft geen data mbt tot de aantallen staf voor elk van deze gebieden en daardoor is het eindresultaat, dat ook nog eens ‘genormaliseerd’ wordt per land, uiterst onbetrouwbaar.”

Daling gevolg van Brexit

Overigens is deze landelijke daling nog niet zo erg als in Groot-Brittannië, daar lijkt de Brexit ook gevolgen te hebben voor de reputatie van de Britse universiteiten. Hoewel de vragenlijsten voor deze ranking voor de Brexit zijn afgenomen, heeft dit wel onzekerheid met zich meegebracht. Van de veertig Britse universiteiten in deze ranking zijn er 38 gedaald. Het is ook voor het eerst dat Cambridge niet meer in de top 3 staat, maar het moet doen met een plaats 4.

Volgens Ben Sowter, hoofd onderzoek van de QS Ranking is deze daling in Groot-Brittannië te wijten aan de onzekerheid over Europese onderzoeksfinanciering en strengere regels omtrent immigratie. Daarnaast is het steeds moeilijker geworden om jong onderzoektalent aan te trekken en ook te behouden. 

In het verre Oosten boekt men meer succes. Van de 74 Aziatische universiteiten in deze lijst stijgt 68%. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK