Nobel voor onderzoek naar contracten

Nieuws | de redactie
10 oktober 2016 | De Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2016 is voor Oliver Hart (Cambridge University) en Bengt Holmström (MIT). Zij krijgen de Nobelprijs voor hun onderzoek naar de rol van contracten in de moderne economie.

Hart en Holmström hebben nieuwe theoretische tools ontwikkeld die van grote waarde zijn voor het begrip van contracten en instituties en de potentiële valkuilen in de ontwikkeling van contracten. Het onderzoek van de twee wetenschappers rijkt van contracten tussen aandeelhouders en managers tot verzekeraars en auto-eigenaren.

Contracten moeten er voor zorgen dat conflicterende belangen in relaties zo zijn uitgewerkt dat beide partijen in een overeenkomst profiteren. De winnaars van 2016 hebben een theorie ontwikkeld om de verschillende facetten hiervan in contractueel design te analyseren. Zo keken ze naar prestatiebeloningen voor topmanagers en naar het eigen risico in verzekeringskwesties.

Bengt Holmström liet eind jaren zeventig al zien hoe een contract er uit moet zien dat getekend is door een aandeelhouder die slechts deels zicht heeft op het werk van de andere partij in het contract, bijvoorbeeld de CEO van een bedrijf. Oliver Hart deed onderzoek naar incomplete contracten en welke partij in het contract onder welke omstandigheden besluiten mag en kan nemen.

Het werk van Hart heeft nieuw licht geworpen op eigenaarschap over bedrijven en heeft daarmee een grote invloed gehad op vele domeinen in de economie, het recht en de politicologie. Zowel Hart als Holmström hebben met hun werk een grote bijdrage geleverd aan het onderzoek naar contracten als wetenschappelijk veld. Hun analyses vormen daarmee een belangrijke intellectuele basis voor het ontwerpen van beleid. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK