Technasia werken samen met Inholland

Nieuws | de redactie
4 oktober 2016 | Inholland Alkmaar en zeven regionale technasia hebben een convenant ondertekend om de komende jaren intensief samen te werken. Doel is om meer jongeren te interesseren voor een bètastudie en om de overgang tussen voortgezet en hoger onderwijs beter op elkaar te laten aansluiten.

Tijdens de dag van de ondertekening lieten de technasia en Hogeschool Inholland zien wat hun onderwijs inhoudt, presenteerden leerlingen voorbeelden van projecten die al gedaan zijn. Ook bespraken de partijen op welke wijze de samenwerking concreet zou kunnen worden vormgegeven. Dirk van der Bijl gaf een presentatie over Hogeschool Inholland en het Domein Techniek Ontwerpen en Informatica. De aanwezigen kregen onder andere een rondleiding bij de technische labs van Inholland Alkmaar.

De deelnemende technasia zijn:

  • Jan Arentsz Alkmaar
  • Stedelijk Dalton College Alkmaar
  • Bonhoeffer College Castricum
  • OSG West Friesland uit Hoorn
  • St. Michael uit Zaandam
  • Metis Montessori, Amsterdam
  • Damstede College, Amsterdam

Samenwerking met het hoger onderwijs is een belangrijk onderdeel van het technasiumonderwijs, dat inmiddels op 92 middelbare scholen wordt gegeven op havo- en vwo-niveau. Centraal hierbinnen staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Een belangrijke rol voor het hoger onderwijs hierbinnen is het begeleiden van teams die werken aan de meesterproef, die wordt uitgevoerd in het laatste jaar van havo en vwo.

Verdere carrière in bètatechniek

Het technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bèta-onderwijs op havo en vwo, die bestaat sinds 2004. Doordat technasiumleerlingen al vroeg kennis maken met uiteenlopende sectoren, beroepen, onderwerpen en vraagstukken binnen de bètatechniek, worden ze goed uitgerust voor een weloverwogen keuze en verdere carrière in deze sector.

Binnen het technasiumonderwijs ontwikkelen leerlingen de competenties en vaardigheden die nodig zijn binnen de bètatechniek. Zoals creativiteit, ondernemendheid, samenwerken, inventiviteit, communicatie, plannen, projectmatig werken, organiseren en proces- en kennisgericht werken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK