Arbeidsmarkt voor hbo’ers in de lift

Nieuws | de redactie
18 januari 2017 | De vooruitzichten voor afgestudeerde hbo’ers zijn goed. De arbeidsmarktpositie van hbo’ers is vijf jaar na diplomering nog sterker dan kort na diplomering. Van somber naar positief. Dat blijkt uit de nieuwste HBO-Monitor. Tachtig procent van de Nederlandse hogescholen werkte mee aan dit onderzoek van ROA.

De HBO-Monitor ondervroeg voor het eerst afgestudeerden niet anderhalf jaar, maar ook vijf jaar na diplomering over hun ervaringen. Deze lange-termijn-gegevens maken het mogelijk individuele loopbaantrajecten in kaart te brengen, volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht.

Deels door de aantrekkende economie

Van alle afgestudeerden die in 2011 somber waren over hun carrièreperspectieven is in 2015 de helft veel positiever. En niet onterecht, want 75% van de afgestudeerden die in 2011 geen zicht hadden op een vaste aanstelling werkte in 2015 in vaste dienst. Dit kan deels worden verklaard door de aantrekkende economie, maar ook door de groeiende competenties van afgestudeerden. Zo is het aandeel afgestudeerden dat leiding geeft aan medewerkers in de onderzochte periode met bijna 10% gestegen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het overgrote deel van de afgestudeerden dat een jaar naafronding van de hbo-opleiding werkloos was, vijf jaar na afstuderen werk heeft gevonden. Meer dan de helft van deze groep heeft bovendien werk op hbo-niveau. De slechte starters hebben dus een mooie ‘inhaalslag’ gemaakt. Van de mensen die al direct een baan in de eigen vakrichting én op hbo-niveau vinden, heeft 89% na vier jaar nog steeds een baan in de eigen richting en 92% ook nog steeds op hbo-niveau. Slechts 2% is werkloos.

Starterbaantjes onder niveau 

Ken je iemand die een jaar na afstuderen nog steeds werkzaam is bij zijn of haar studentenbaantje in de kroeg of het callcenter omdat hij of zij maar geen geschikte baan weet te vinden? Geen zorgen! De kans is groot dat deze persoon 5 jaar na afstuderen prima op zijn/haar pootjes terecht komt. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van deze groep (53%) 5 jaar na afstuderen een baan op hbo-niveau heeft. Daarnaast heeft 15% van deze groep weliswaar geen baan op hbo-niveau, maar wel een baan binnen de studierichting.

Het aantal zelfstandigen onder afgestudeerden uit de sectoren Taal & Cultuur is tussen 2011 en 2015 fors afgenomen, van ongeveer zes op de tien naar vier op de tien. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de forse bezuinigingen in de cultuursector vanaf 2013, onder andere door afbouw van subsidies. Die maakten (voortzetting van) eigen initiatieven van kunstenaars moeilijker. In de sector Landbouw is het aantal zelfstandigen in dezelfde periode juist toegenomen. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat landbouwers eerst ervaring opdoen bij een ander bedrijf voordat zij het familiebedrijf overnemen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK