ChristenUnie geeft en neemt bij kunstonderwijs

Nieuws | de redactie
27 februari 2017 | De VVD heeft het flink te verduren gekregen vanuit de kunstensector omdat zij €100 miljoen wil bezuinigen op het hbo kunstonderwijs. De CPB-berekeningen laten zien dat naast de VVD ook de ChristenUnie dit bedrag wil bezuinigen. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers laat desondanks weten hoe cruciaal kunsteducatie is.

Bij de CPB-berekeningen van de verkiezingsprogramma’s bleek dat de VVD en de ChristenUnie beide fors bezuinigen op de kunstopleidingen in het HBO. Bij beide partijen gaat het om €100 miljoen. Dat is een derde van het budget op het kunstonderwijs. Dit is des te opmerkelijker omdat de lijstrekker Gert-Jan Segers deze maand een interview gaf voor de website Kunsten92 in het Mauritshuis waarin hij uiteenzet hoeveel belang hij hecht aan kunst en kunsteducatie. 

Een sector die onmogelijk zou kunnen bestaan zonder dat professionals opgeleid worden door de kunsthogescholen waar de ChristenUnie een derde op wil korten. In de praktijk zal dat betekenen dat er kunsthogescholen verdwijnen, zeker in de regio waar Segers juist zo graag meer subsidie voor wil.

Seks en drugs gedreven 

Vorige week publiceerde de voorzitter van de Willem de Kooning academie, Jeroen Chabot nog een artikel waarin hij schrijft over het beeld dat bestaat bij de CU en VVD over kunstonderwijs: “Waarschijnlijk bestaat bij de politici van de VVD en ChristenUnie nog altijd de opvatting dat het kunstonderwijs bestaat uit door seks en drugs gedreven ‘gekken’ die met subsidie gesteund een luizenleventje willen leiden.”

Dit beeld lijkt bij de ChristenUnie niet te bestaan. Integendeel, de CU is juist lovend over de cultuursector bij monde van lijsttrekker Gertjan Segers. “Als ik cultuur zeg, dan zeg ik verbinding, verbeelding en verheffing.  Ik hou van theater, daar ga ik regelmatig heen. En muziek dat is echt verheffen, dan kom je toch op een andere toonhoogte en een ander niveau, dat kan heel bijzonder zijn. De meest indrukwekkende ervaring is de Mattheüs Passion. Als ik het in de Pieterskerk voor de zoveelste keer hoor kan mij dat tot tranen toe ontroeren. Er zit iets hemels in. Kunst en cultuur reiken mij verhalen aan die mij anders nooit aangereikt zouden worden.” 

Taak van de politiek 

Volgens  Segers is het ook de taak van de politiek om zich in te zetten voor de cultuur. “Verhalen uit het verleden, maar ook de verbinding met hele verschillende mensen dat vindt plaats bij kunst en cultuur. In musea komen schoolklassen, die komen in verbinding met andere tijden, met andere verhalen, andere culturen en dat is alleen maar verreikend. Ook die kinderen krijgen verhalen aangereikt die ze anders niet hadden gehoord. Wij moeten er voor zorgen dat kinderen en klassen hier naar binnen kunnen en dat die cultuureducatie en verhalen aangereikt krijgen. Dat is de taak van de politiek.” 

Het is extra zuur dat ook kunsthogescholen buiten de randstand, zoals  de Minerva Academie van de Hanze, ArtEZ in Arnhem en de kunstopleidingen in Maastricht van Hogeschool Zuyd  in de plannen van de ChristenUnie hard getroffen worden. Daardoor  zullen er veel minder mensen opgeleid  kunnen worden voor kunsteducatie, iets wat Segers zo belangrijk zegt te vinden. “Ik ben uiteindelijk gewoon naar een theaterschool gegaan. Je verliezen in ogenschijnlijk rare opdrachten en gewoon doen wat er gevraagd wordt om te doen is fantastisch. Dan sta je boven op een tafel iets te schreeuwen, dat doen mijn dochters ook, die hebben datzelfde theatrale en dat vinden ze fantastisch.” 

“Ik wil dat meer kinderen daar gebruik van kunnen maken en kunnen aanmoedigen om zelf aan de slag te kunnen gaan met hun expressie. Ik hoop ook dat waar nu een enorme concentratie van subsidie plaatsvindt in de Randstad, dat wij dat veel eerlijker spreiden over Nederland. Op die manier kunnen niet alleen kinderen, maar iedereen in de regio genieten van prachtige kunst.”

Bijzonder schrijnend

Ook lokale afdelingen van de ChristenUnie maken zich zorgen over de forse bezuinigen op het kunstonderwijs in de plannen van de CU. Zo maakt de afdeling Deventer in een reeks tweets duidelijk dat zij niet gecharmeerd zijn van deze bezuinig.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK