Studenten willen eredoctoraat Turkse premier intrekken

Nieuws | de redactie
27 februari 2017 | In 2011 kreeg Binali Yildirim een eredoctoraat van de Technische Universiteit van Berlijn. Inmiddels is hij premier van Turkije en met president Erdogan verantwoordelijk voor de vergaande inperking van de academische vrijheid. Studenten in Berlijn willen nu dat de universiteit zijn eredoctoraat intrekt.

Toen Yildirim zijn prestigieuze onderscheiding kreeg, was hij minister van transport. Hij kreeg het eredoctoraat van de Duitse universiteit voor zijn inspanningen om de digitale infrastructuur in Turkije te verbeteren en daarmee ook de wetenschap een stap vooruit te brengen. Zes jaar later hangt de vlag er voor de vrije wetenschap in Turkije er heel anders bij.

Academische zuivering

Onder leiding van president Erdogan en premier Yildirim is men na de mislukte couppoging van vorige zomer begonnen aan een grootschalige academische zuivering. Meer dan 6.000 academici raakten hun baan kwijt en ruim 40.000 docenten in Turkije werden ontslagen.

Op University World News doet de Turkse academicus Candan Badem verslag van de gevolgen van het repressieve beleid van de Turkse regering. Hij noemt het proces dat is ingezet ´academocide´: door het buitenspel zetten van de beste academici, worden de universiteiten op den duur “[..] geliquideerd en vervangen door een soort van aan het gezag onderworpen scholen.”

Voor academici is het een nachtmerrie. De via het decreet van Erdogan ontslagen wetenschappers kunnen niet meer aan het werk bij andere universiteiten in Turkije en omdat hun paspoort is ingetrokken is vertrekken naar het buitenland ook geen optie. Daar bovenop wordt de wetenschappers het recht op een pensioen ontzegd. “Een civiel doodsvonnis,” zo noemt Badem het.

Intrekken eredoctoraat

Premier Yildirim speelt een belangrijke rol in het monddood maken van de wetenschap. Hij is direct verantwoordelijk voor de vervolging van wetenschappers en het onder politieke controle brengen van academische instituten. Een eredoctoraat voor Binali Yildirim is derhalve grotesk, vindt de studentenvakbond van de TU Berlijn.

De vakbond is daarom een petitie gestart om het bestuur van de technische universiteit zo ver te krijgen het eredoctoraat van de Turkse premier in te trekken: “We kunnen niet langer accepteren dat premier Yildirim, één van de kopstukken in dit nieuwe systeem, zich kan tooien met een eervolle onderscheiding van onze universiteit,”.

De verklaring van de studentenvakbond is ondertekend door honderd wetenschappers waaronder de voormalige vicepresident van de TU Berlin prof. dr. Wolfgang Neef. De indieners eisen dat de universiteit afstand neemt van het beleid van Yildirim en een standpunt inneemt door het intrekken van zijn eredoctoraat. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK