VVD kort fors op kunsthogescholen

Nieuws | de redactie
13 februari 2017 | De VVD wil kunsthogescholen met een derde korten op het budget. Zo moet de studenteninstroom in het kunstonderwijs met meer dan de helft worden teruggebracht. Dit staat in de CPB- doorrekening van het VVD-programma. Deze korting moet €100 miljoen opleveren.

Vorige week lekte via de Telegraaf de CPB-doorrekening uit van het VVD-programma. Met tal van maatregelen wil de VVD een rechtsere koers met een warmer hart uitstralen, zo stond in de krant van wakker Nederland. De liberalen willen lastenverlichting en meer koopkracht voor ouderen in combinatie met korting op ontwikkelingshulp, maar dus ook korten op het kunstonderwijs.

De financiële invulling zou volgen

Toen de VVD in oktober haar verkiezingsprogramma presenteerde wilden de liberalen nog geen financiële bijlage toevoegen, maar eerst de prognoses van het CPB afwachten. Als die duidelijk waren dan zou de financiële invulling volgen, zo beloofde de auteur van het verkiezingsprogramma, Senator Jan Anthonie Bruijn tegen ScienceGuide. In het VVD-programma stond dan ook niets over het korten op het kunstonderwijs. 

Die cijfers zijn er nu en het kunstonderwijs in het hbo lijkt de klos. De instroom van jaarlijks circa 5000 studenten, dat is zo’n 5% van de totale hbo-instroom moet meer dan worden gehalveerd. Dit moet ministens €100 miljoen opleveren. Dit kan ook wel want de zeven kunsthogescholen ontvangen bij elkaar jaarlijks ruim 200 miljoen euro rijksbijdrage vanuit OCW, zo blijkt uit cijfers van DUO.

Een derde van de kunststudenten studeert aan de overige kunstopleidingen die ondergebracht zijn bij andere hogescholen, zoals bijvoorbeeld de Willem De Kooning Academie van de Hogeschool Rotterdam en de Minerva Academie van de Hanze. De grootste netto ontvanger is de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met ruim €50 miljoen. Brisant genoeg is de auteur van het VVD-programma, Jan Anthonie Bruijn daar sinds december lid geworden van de Raad van Toezicht.

Halvering van de instroom

Het is niet voor het eerst dat de instroom van het kunstonderwijs onderwerp van debat is. Onder leiding van Robbert Dijkgraaf verscheen in 2010 een rapport, waarin werd afgesproken dat het aanbod van opleidingen van de kunstopleidingen meer moet aansluiten op de arbeidsmarkt. Daartoe behoorde ook een reductie van de instroom. Sinds dat rapport is de instroom bij autonome beeldende kunst gedaald met 14% en bij de opleiding muziek met 12%. Volgens de VVD is deze daling kennelijk nog onvoldoende en wil men nu een halvering van de instroom.

Aanstaande donderdag komt het CPB officieel naar buiten met alle doorrekeningen van de partijen, behalve PVV, 50plus en Partij voor de Dieren die hun programma niet laten doorrekenen. Donderdag wordt dan duidelijk wat de inzet is van de verschillende politieke partijen tijdens de verkiezingen, maar ook bij de kabinetsonderhandelingen.

Donderdag zal ook duidelijk worden hoe het CDA het financiële gat in de eigen onderwijsbegroting zal dichten die het CDA-congres heeft geslagen in het partijprogramma. Tijdens het verkiezingscongres zorgden de leden ervoor dat de huidige ov-kaart behouden blijft en niet zal worden versoberd om daarvan het herstel van de basisbeurs te betalen. Deze interventie van het congres zorgde voor een gat van €400 miljoen op de onderwijsbegroting van de christendemocraten.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK