China en EU vinden elkaar in open science

Nieuws | de redactie
7 juni 2017 | Nu de relatie met de Verenigde Staten steeds moeizamer verloopt, zoeken China en de EU toenadering tot elkaar. Dat heeft gevolgen voor wetenschap en innovatie. Zo gaat er nadrukkelijker samengewerkt worden op het gebied van duurzaamheid en het streven naar open science.

De plannen voor verdergaande samenwerking zijn een uitkomst van de derde EU-China Innovation Co-operation Dialogue die vrijdag werd georganiseerd in de schaduw van het bezoek van de Chinese Premier Li Keqiang aan Brussel in het kader van de negentiende EU-China Summit. Namens de Europese Commissie sprak Carlos Moedas met de Chinese Minister van Wetenschap en Technologie.

Groene ambities

Belangrijkste uitkomst van het gesprek tussen de Eurocommissaris en zijn Chinese collega is het aanwijzen van een aantal onderwerpen waar China en de EU onder de vlag van Horizon 2020 in gaan samenwerken. De nadruk ligt daarbij op groene initiatieven, zoals ecologische kwaliteit, luchtkwaliteit en biotechnologie.

China gaat de komende jaren jaarlijks ongeveer €25 miljoen reserveren voor kennisinstituten die deelnemen in projecten samen met Europese partners. De EU verwacht de jaarlijkse uitgaven van €100 miljoen hiervoor te zullen continueren.

Samen streven naar open

Een ander punt waarop overeenstemming is bereikt is het aansporen van een cultuur van open science. Beide partijen zullen best practices uitwisselen op het gebied van open access publiceren en databeheer. Bovendien zeggen ze het principe van onderlinge wederkerigheid in de toegang tot wetenschappelijke resultaten te zullen respecteren.

Het streven naar open science was één van de speerpunten van beleid van staatssecretaris Sander Dekker ten tijde van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Onlangs nog presenteerde Dekker samen met zijn Duitse collega een position paper met plannen om te komen tot een European Open Science Cloud. “Een unieke kans voor Europa om een betrouwbare en open omgeving te creëren waar Europese wetenschappers met hun data aan de slag kunnen”, aldus Dekker en Georg Schütte.

Chinese toenadering

Carlos Moedas noemt de overeenkomst met China een ‘mijlpaal’ in de samenwerking tussen Brussel en Beijing. “Innovatie behoort tot de kern van onzer beider strategieën voor het bereiken welvaart. Wat we hier doen laat onze commitment zien om de doelen van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Vernenigde Naties te halen.”

De samenwerking tussen China en de EU op het gebied van innovatie komen op een moment dat juist de Verenigde Staten aankondigt zich terug te zullen trekken uit het Akkoord van Parijs. Het lijkt er op dat China in het gat springt dat de VS dreigen achter te laten. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad sprak zelfs van de meest “vruchtbare Chinees-Europese top in de geschiedenis.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK