Het goede destilleren uit twee hogescholen

Nieuws | de redactie
13 juli 2017 | “We gaan iets nieuws bouwen, maar niet zonder daarbij oog te houden voor de eigenheid van de twee hogescholen”. De nieuwe collegevoorzitter van NHL Stenden Hogeschool, Erica Schaper blikt alvast vooruit.

“Een hele mooie uitdaging om weer in het hbo aan de slag te gaan”, vertelt Schaper tegen ScienceGuide. De huidige FNV-algemeen directeur was al eerder betrokken bij een fusie in het hoger onderwijs. In 2011 was Schaper als directeur betrokken bij de totstandkoming van Hogeschool Van Hall Larenstein.

“Het hbo is een hele mooie onderwijssector, omdat het combinatie van onderwijs en onderzoek herbergt,” vertelt Schaper. “Het vormt in dat opzicht echt een schakel met heel veel maatschappelijke relevantie. Studenten en onderzoekers hebben een heel ander profiel dan op de universiteit, het is veel meer gericht op de toepassing en dat is volgens mij waar nu ook veel vraag naar is in de samenleving.”

Verschillende culturen samenbrengen

Schaper, die in oktober officieel aan de slag gaat, zegt zich nu goed te gaan oriënteren op de twee verschillende hogescholen en wat die bij elkaar brengen. “NHL is meer regionaal geworteld, terwijl Stenden een hele internationale focus heeft. Het is de uitdaging om beide culturen, kennis en ervaring elkaar te laten versterken in een internationale multi-campus hogeschool die studenten opleidt tot wereldwijze professionals die verbindend, ondernemend en vindingrijk zijn.”

Zowel Stenden als NHL hebben vestigingen in het hele noorden van Nederland, bovendien kent Stenden zelfs een aantal internationale campussen. Gaat er op dat punt veel veranderen? “Het is nog erg vroeg om dat te zeggen,” stelt Schaper. “In principe zijn er nu geen plannen voor nieuwbouw, maar ik kan me wel voorstellen dat we in Leeuwarden opleidingen gaan mixen over beide gebouwen. Als je zo’n integratie van twee hogescholen echt wilt doen slagen, is het goed als er ook echt gemixt wordt.”

Om het traject goed te begeleiden zal Schaper worden vergezeld door twee bestuursleden waarvan de één afkomstig is van Stenden (Klaas Wybo van der Hoek) en één van de NHL (Jan van Iersel). “Ik denk dat het goed is dat ik niet belast ben met de voorgeschiedenis van beide hogescholen, maar tegelijkertijd is het goed om de roots van beide hogescholen te respecteren. Het gaat er om dat je daaruit het goede destilleert.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK