Academici als gids in de maatschappij

Nieuws | de redactie
8 september 2017 | “Het is niet de school die de studenten vormt, maar het zijn de studenten die de school vormen.” VN- pleitbezorger voor de Sustainable Development Goals (SDG), Alaa Murabit opende in Maastricht het Academisch jaar met een quote van haar vader. Net als eerdere jaren organiseerden studenten de opening.

Voorzitter van het College van Bestuur Martin Paul introduceert het thema van dit jaar: “Kunnen wetenschappers de wereld veranderen?” In deze tijd waarin globalisering lijkt te zijn afgerond en geopolitieke problemen dagelijks te zien zijn ligt een belangrijke rol bij universiteiten om een maatschappelijke rol te pakken, zowel internationaal als regionaal vind Paul.

In dit kader spreekt Alaa Murabit in Maastricht. Als VN High-Level Commissioner on Health Employment & Economic Growth en SDG-pleitbezorger zet Murabit zich in om de 17 doelstellingen die zijn vastgesteld door de VN te bereiken. Andere pleitbezorgers zijn onder meer professor Jeffrey Sachs, voetballer Leonel Messi en koningin Mathilde van België.

Onderwijs als hoeksteen

Dr Alaa Murabit, Canadees met Libische ouders, is opgetogen over de outfit die ze van de Universiteit Maastricht heeft gekregen voor deze gelegenheid. “In alle eerlijkheid, ik ben alleen gekomen vanwege deze geweldige toga, ze vroegen mij om dan we look even een speech te geven, dus dat zal ik doen.” Murabit benadrukt het belang van de eigen rol van de student in het onderwijs. Onderwijs is de hoeksteen van de ontwikkeling als kind. Murabit: “De realiteit is dat jij bepaald wat jij van de universiteit mee wil nemen, het is afhankelijk van de lessen die jij opzoekt.”

VN ambassadeur, Murabit, is op haar 15e al klaar met de middelbare school en verhuist dan naar Libië om medicijnen te studeren. In Londen voltooid ze haar opleiding met een Master aan de London School of economics. Door deze combinatie leert ze het samenspel van theorie, praktijk en mensen.

Murabit had het meeste moeite met het verschil tussen een exacte wetenschap en zachte sociale wetenschap. “Ik kon gewoon niet begrijpen hoe beslissingen op globaal niveau konden worden gemaakt op basis van een theorie die iemand mocht hebben alleen omdat hij een mening had, zonder enig hard wetenschappelijk bewijs. Hier heb ik lang over gedaan.”, zegt ze. Juist op dit kruispunt, waar verschillende kennisgebieden elkaar tegenkomen, vindt Murabit de plek waar oplossingen liggen voor wereldproblemen.

Talentvolle student in de schijnwerper

Tijdens de opening in Maastricht komen veel talentvolle studenten aan bod die het meeste uit hun studietijd hebben gehaald. Zo wint Victoria von Salmuth de Student award met haar voedselproject voor ondervoede moeders in het Shirati Hospital in Tanzania. Digitalisering komt ook aan bod. Zo presenteert ondernemer Maikel Beerens samen met een robot van de Brightland campus zijn bedrijf Xillic dat mensen helpt met patiënt-specifieke implantaten in onder meer de schedel.

Rianne Letschert, die afgelopen woensdag de Young Academy of Europe-onderscheiding ontving in Budapest, ziet de opening van collegejaar als een feestje van en voor studenten.. “Dat is ook hoe we dit jaar bij Alaa terecht zijn gekomen. Studenten hebben haar zelf aangedragen als keynote speaker.”

Gelijke kansen voor iedereen

Alaa Murabit is tegenover ScienceGuide duidelijk over het feit dat nog geen enkel land volledige integratie van het recht op onderwijs en gelijke kansen voor vrouwen heeft bereikt. Zo spelen in westerse landen vaak problemen rondom de verschillende achtergronden van meisjes.

“Intergenerationele klassenverschillen, zoals het verschil in kansen voor jonge blanke vrouwen en jonge vluchtelingen. Samen met de andere SDG-pleitbezorgers wil ik deze onderwerpen benoemen en draagkracht creëren van overheden van over de hele wereld. Mensen weten vaak niet dat er zoveel andere mogelijkheden zijn om de doelen te bereiken.” Mubarit is in de functie van pleitbezorger terecht gekomen door haar eerdere werk als adviseur voor de VN op het gebied van crisis and security. Ze heeft een specifieke ambitie om vrouwen over de hele wereld Economical empowerment te geven.

Kunnen wetenschappers de wereld veranderen?, de vraag vanuit Maastricht wordt beantwoord met een Ja van Murabit. “De belangrijke vragen die nodig zijn om wereldproblemen op te lossen komen op doordat onderzoekers ons verschillende zaken laten zien en duidelijk maken.”, vind Murabit. En onderzoekers voorzien in de behoefte van bewijzen die nodig zijn om uiteindelijk de Sustainable Development Goals te bereiken.

“Het is verleidelijk om ons door nieuwsbeelden en social media te veel te richten op de actuele, snelle thema’s. Maar we mogen nooit de echt belangrijke wereldthema’s, die tijd nodig hebben, ondergeschikt maken aan het actuele. Academici kunnen ons hierbij helpen!”

De academisch jaaropening is hier terug te zien


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK