Ambassades de boer op met Nederlands hoger onderwijs

Nieuws | door Frans van Heest
26 maart 2018 | De ambassadeur van Nederland in Nigeria wil dat er meer Nigeriaanse studenten in Nederland gaan studeren. Ook in India gaat de ambassadeur de boer op met het Nederlandse hoger onderwijs.
Nederlandse ambassadeur in Nigeria, Robert Petri bij de Study in Holland Education Fair in Lagos.

Onlangs heeft de ambassadeur in Nigeria Robert Petri vertelt tegen het Nigeriaanse Persbureau (NAN) dat het voor jongeren uit dit land goed zou zijn als zij gingen studeren in het buitenland. Volgens de ambassadeur is Nederland voor hen een heel goed land om dit te gaan doen.

Dit vertelde hij naar aanleiding van de beurs ‘Study in Holland Education Fair’ die door de ambassade eerder deze maand in Lagos werd georganiseerd. Hier waren ook vertegenwoordigers aanwezig van Nederlandse universiteiten en hogescholen, waaronder de Universiteit van Tilburg, de UvA, EUR, hogeschool Aeraes en de Universiteit Maastricht. Nederland kent een keur aan goede opleidingen van agrarische opleidingen tot aan bestuurskundeopleidingen, en media-opleidingen, zo konden de Nigeriaanse studenten op deze beurs zien.

Volop baankansen in Nederland

Nederland heeft volgens de ambassadeur enorme mogelijkheden aan betaalbare en Engelstalige opleidingen aan universiteiten en hogescholen. Petri verzekert de studenten uit Nigeria dat het Nederlandse hoger onderwijs behoort tot het beste en meest betaalbare van de wereld. Ook zijn er volgens de ambassadeur in Nederland ook “volop baankansen voor deze mensen uit Afrika die na hun studie hier willen werken.”

Daarnaast wees Petri erop dat de studenten zeer welkom worden geheten in Nederland. “Nederland is een zeer naar buiten gericht land. Als klein land zijn we er sterk van overtuigd dat we ons naar buiten moeten richten. Wij willen dat Nigeriaanse jongeren echt weten dat zij heel goede studiekansen hebben in Nederland en dat tegen betaalbare kosten.”

VK en VS niet meer de standaardbestemming

Niet alleen de Nederlandse ambassadeur in Nigeria prijst het Nederlandse hoger onderwijs aan. Ook in Calcutta heeft de Nederlandse ambassadeur Indiase studenten onlangs erop gewezen dat ze van harte welkom zijn in Nederland om te gaan studeren.

Volgens ambassadeur, Alphonsus Stoelinga boeten de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in op populariteit als landen om te gaan studeren. Dat zei hij bij het jezuïeten ST. XavierCollege, een hoger onderwijs instelling in Calcutta. “Voor Indiërs was de standaardbestemming voor hoger onderwijs altijd de VS en het VK, maar dat is aan het veranderen. Dit is voor ons de reden om dit voor het eerst te vertellen hier op het ST. XavierCollege. In Nederland heb je goed hoger onderwijs en tegen een veel lagere prijs.”

Ook verwees de Nederlandse ambassadeur op de goede maatschappelijke omstandigheden in Nederland. “De mensen in Nederland zijn ruimdenkend. Ook is de samenleving veilig om in te wonen en kent ze veel vrijheden.”

Over dit laatste is nog weleens discussie. Onlangs werd in het universiteitsblad van de RUG een veel gedeeld artikel geplaatst waar de openheid van Nederlandse studenten en docenten juist erg werd betwist. Zo zouden buitenlandse studenten zich onheus bejeegd voelen door zowel Nederlandse studenten als ook docenten.

In heel de EU aan de slag

Volgens de Nederlandse Consul Namit Shah in India die ook aanwezig was bij deze bijeenkomst biedt Nederland nog een aantal pluspunten op het gebied van het hoger onderwijs. “Bacheloropleidingen in Nederland duren drie jaar in de meeste gevallen dit in vergelijking met een bachelor in de VS en Canada die doorgaans vier jaar duren.”

Daarnaast wees Namit Shah erop dat je na je studie ook volop baankansen hebt in tegenstelling tot de Angelsaksische landen. “Na je afstuderen kun je vaak niet werken in het Verenigd Koningkrijk, in de VS is het ook heel moeilijk om een werkvergunning te krijgen. Maar als je in Nederland hebt gestudeerd kun je na de studie in de rest van de  Europese Unie aan het werk.”

Er waren in Calcutta ook verschillende Nederlandse hogescholen en universiteiten aanwezig bij deze bijeenkomst. Onder meer de HAN, de Universiteit Twente, de VU en de Erasmus Universiteit gaven presentaties aan de studenten.

Deze week deed Alphonsus Stoelinga nog eenzelfde oproep bij de Chitkara University in het noorden van India. Daarbij sprak hij ook de wens uit dat Nederlandse studenten en onderzoekers ook naar India komen. “Momenteel hebben we 1600 studenten uit India die in Nederland studeren en we streven naar een toename niet alleen van studenten, maar ook van onderzoekers die lesgeven in Nederland, maar ook omgekeerd.”

Update: PVV wil einde aan ‘brain drain’-strategie ho-instellingen

Harm Beertema en Sietse Fritsma (PVV) hebben inmiddels Kamervragen gesteld naar aanleiding van deze berichtgeving. Beide PVV-Kamerleden willen dat er per direct een einde wordt gemaakt aan het aanprijzen van het Nederlandse hoger onderwijs door de ambassades in Nigeria en India. In schriftelijke Kamervragen aan de minister van onderwijs vragen de Kamerleden of ook andere ambassades dit doen. Beertema is van mening dat Nederlandse hoger onderwijs instellingen een bewuste ‘brain drain’ strategie toepassen door talent uit deze landen naar Nederland te halen. Met de belofte dat zij ook na hun studie een kans maken op een goedbetaalde baan in Nederland.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK