We doen het allemaal voor de leerlingen

Nieuws | door Frans van Heest
22 oktober 2018 | Je kan het je nu niet meer voorstellen maar twee jaar geleden was de iPabo de eerste lerarenopleiding die met een baangarantie voor studenten werkte. Dit en nog veel meer heeft Titia Bredée voor de iPabo voor elkaar gekregen zo werd duidelijk bij haar afscheid als voorzitter.
Titia Bredée wordt toegesproken bij haar afscheid, foto: Edith Montfoort

Na drieënhalf jaar neemt Titia Bredée afscheid van de iPabo, zij wordt voorzitter bij Helicon een groen v(mbo) in de regio Brabant en Gelderland. Bij haar afscheid werd Bredée door de Raad van Toezicht en collega’s geprezen. Zij heeft de pabo met vestigingen in Amsterdam en Alkmaar in heel Nederland en politiek Den Haag op de kaart gezet. Niet zonder reden waren de collega-bestuurders uit Amsterdam van de AHK en de HvA bij het afscheid aanwezig. Maar ook de top van de Vereniging Hogescholen en de onderzoeksfinaciers NRO en SIA kwamen Bredée bedanken voor de samenwerking.

Definitief een punt achter vrijages met derden

De eerste die sprak bij het afscheid was de voorzitter van de Raad van Toezicht, Rien Timmer. “In de afgelopen drieënhalf jaar heb je waanzinnig veel in beweging gebracht. Er was ook veel werk aan de winkel, zowel intern als extern. Als iPabo hadden wij nog niet zo heel lang daarvoor definitief een punt gezet achter vrijages met andere hogescholen. We hadden behoefte aan veel eigen waarde om daarmee ook zelfstandig de wijde wereld in te trekken.”

“Wat dat betreft hadden wij aan jou een hele goede. Je bent natuurlijk een netwerker pur sang. En je hebt met die kwaliteiten de iPabo enorm op de kaart gezet, in de regio, in de politiek, bij het afnemend onderwijsveld en in het land bij collega’s. Het aantal mensen waar jij in onderwijsland mee te maken hebt gehad is ook ongelofelijk en die kwaliteiten heb je ten volle benut voor de iPabo.”

Ook Kees Bakker, de opleidingsmanager van de iPabo prees de inzet van Bredée. Bakker stond stil bij het feit dat de iPabo de eerste was die met een baangarantie werkte voor pabo-studenten. “Ons vorige CvB had al eens geopperd om onze schoolbesturen te vragen of zij niet een baangarantie zouden kunnen afgeven. Dat zou namelijk de instroom goed kunnen doen. Menig persoon zal nu denken dat het achterhaald is, maar in 2016 kreeg jij dat voor elkaar en op dat moment was het uniek in Nederland. Ik vond het tekenend voor de samenwerking tussen de opleiding en de besturen in de regio en hoe jij dat concretiseerde en profijt gaf voor beide partijen.”

Toch moest de voorzitter van de Raad van Toezicht ook wel constateren dat Bredée zo nu en dan harder liep dan de organisatie. “Natuurlijk wrong dat ook weleens, zo eerlijk moeten wij ook zijn. Soms liep je voor de mensen te hard en dan ga je zomaar mensen voorbijlopen. Soms verloor je misschien de familie ook wel een beetje uit het oog, zoals dat in familieverhoudingen ook weleens gaat. En laten we eerlijk zijn: de iPabo familie is ook best een ingewikkelde familie. Niettemin heb je waanzinnig veel in beweging gebracht en daar zijn wij je heel erkentelijk voor.”

Een ingewikkeld staartje

Timmer vervolgde zijn toespraak met een reek van successen van de afzwaaiende voorzitter. “We hebben de afronding gehad van de nieuwbouw hier in Amsterdam. Daar heb jij het staartje van meegemaakt en dat was ook een ingewikkeld staartje. Je hebt bijgedragen aan de uitbreiding van het kenniscentrum en de visitatie dit jaar door NVAO verliep ook prima. En je hebt een aanzet gegeven voor een curriculumvernieuwing. Je bent initiatieven gestart om studeren in het buitenland mogelijk te maken. Je hebt de nieuwe opleiding Associate Degree voor pedagogisch educatief medewerker op de kaart gezet, de opleiding is goedgekeurd, dat is hartstikke mooi.”

Of dat nog niet genoeg was had de iPabo-voorzitter ook nog tal van nevenfuncties. Dit leidde soms tot vragen bij de RvT. “Daarnaast had je ook nog nevenfuncties bij de VVD, je was voorzitter van de jury voor excellente scholen, waarbij wij weleens gevraagd hebben: is het ook niet wat veel? Tegelijkertijd zei jij altijd: ‘het heeft ons wel weer in de kijker geplaatst als organisatie’. In dat geheel is het eigenlijk ook logisch dat jij verder wil. Hoe dan ook denk ik: Helicon maak je borst maar nat, want als Titia binnenkomt waait er wel wat stof op.”

Ook ziet de opleidingsmanager dat het onderzoek binnen de iPabo, stevig verankerd is onder leiding van Bredée. “Wat worden er een onderzoeksaanvragen gedaan. Bij onderzoekfinanciers, NRO, RAAK, Erasmus, ZonMW, Memo, Comenius, of aanvragen die aansluiten bij de Nationale Wetenschapsagenda. Het was ook niet voor niets dat jij bij Radiant, het samenwerkingsverband van de mono-sectorale pabo’s onderzoek in de portefeuille hebt.”

Volgens Bakker heeft de voorzitter zich altijd ingezet om het nijpende lerarentekort in de regio aan te pakken. “Los van de warme contacten die je had met de bestuurders was je er ook kien op om je tentakels uit te breiden naar Den Haag en Amsterdam. Want zowel in Den Haag als in Amsterdam was er nood aan de man. Het lerarentekort werd nijpender en nijpender. En de minister werd gevraagd om oplossingen al dan niet van tijdelijke aard te bedenken. En die kwamen er: bijvoorbeeld in de vorm van een talentprogramma voor mbo’ers hier in Amsterdam, maar ook de vernieuwde zijinstroom met zijn enorme aanwas hoorde daarbij. In Amsterdam werd er een taskforce geïntroduceerd en daar zat jij middenin en bovenop.”

Heldhaftig, vastberaden en barmhartig

Na alle lofprijzingen was het tot slot de beurt aan de afzwaaiende voorzitter zelf. “Ik ben een beetje sprakeloos, dat komt niet heel vaak voor geloof ik. Dank jullie wel voor de afgelopen jaren. Fijn dat jullie er allemaal zijn. Wat je eigenlijk heel goed ziet hier vandaag is mijn opdracht die ik bij mijn aanstelling heb meegekregen: de wereld van buiten naar binnenhalen. En dat zie ik hier letterlijk voor mij, er staan heel veel mensen van buiten hier.”

Bredée bedankte in haar afscheid ook de collega-bestuurders uit de stad die hebben geholpen bij het tegengaan van het lerarentekort. “Ik denk bij heldhaftig, vastberaden en barmhartig – de waardes van de stad Amsterdam – dat die ook heel belangrijk zijn voor jonge leraren. Ik ben er trots op dat wij als iPabo hoewel we maar klein zijn, dat ook hebben kunnen inbrengen in de campagne voor de stad: ‘Word leraar van Amsterdam’. En hoe nodig is het om leraar te worden in Amsterdam, dat is heel erg nodig. Er zijn honderden vacatures en dat kunnen we alleen maar doen door samen op te leiden. Niet alleen hier in Amsterdam, maar ook in Zaandam. Ook daar is een enorm lerarentekort. Ik wil jullie heel erg bedanken voor de samenwerking in Amsterdam en in de brede regio.”

Bredée noemde daarom ook het grote belang van het opleiden van de leraren voor de stad. We doen het niet voor onszelf, maar we willen leraren opleiden voor de leerlingen van Noord-Holland. Die moeten het allerbeste onderwijs krijgen. Daar wil ik dan ook mee eindigen. Ook het praktijkgerichtonderzoek doen we niet voor onszelf. We beantwoorden vragen uit de praktijk, en dan kijk ik ook naar de collega’s van Radiant en de Vereniging Hogescholen. We zijn er om het onderwijs beter te maken. Het had niet zonder jullie gekund. Ik wens jullie het allerbeste en heel erg bedankt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK