Paul Blokhuis: Slob en Van Engelshoven moeten sport op pabo stimuleren

Nieuws | door Frans van Heest
24 mei 2019 | Alle pabo’s in Nederland zouden het voorbeeld van Hogeschool Leiden moeten volgen om sport en gezondheid op scholen meer te stimuleren. Dat zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en sport.
Paul Blokhuis op Hogeschool Leiden

Een nieuwe pabo-specialisatie die door Hogeschool Leiden in samenwerking met Windesheim, Inholland, de Marnix Academie, NHL Stenden en de HAN is ontwikkeld, moet ervoor zorgen dat basisscholen een structureel gezondheidsbeleid gaan voeren. De afgelopen vier jaar is met dat doel een pilot gesubsidieerd door het ministerie van VWS. Staatssecretaris Blokhuis reikte onlangs op Hogeschool Leiden de eerste studenten het certificaat aan de eerste specialisten Sportieve en Gezonde School uit.

De afgestudeerde specialist Sportieve en Gezonde school onderzoekt allereerst wat er al gebeurt op een school op het gebied van verschillende gezondheidsthema’s, zoals beweging, mediawijsheid en voeding. Ook de rol van ouders komt om de hoek kijken; hoe wordt er getrakteerd, wat zit er in de lunchtrommels? Op basis van de vier pijlers van de Gezonde School zorgt de specialist vervolgens dat gezondheidsverbeteringen structureel worden doorgevoerd.

Hopen dat dit meer leraren gaan doen

De projectleider van de Specialist Sportieve en Gezonde School, Monique van Ark is heel blij met deze mijlpaal. “Het is niet zomaar een cursusje wat wij hebben ontwikkeld, maar het is echt een post-hbo-opleiding. Daarnaast willen wij vandaag vieren dat in september de tweede pilot begint van de nascholing. Dus groepsleerkrachten die nu al op een basisschool werken kunnen dan deze post-hbo-opleiding gaan volgen. Wij hopen natuurlijk dat veel leraren dit ook gaan doen.”

Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, had ook een boodschap voor de studenten en docenten van de Hogeschool Leiden. “Drie jaar geleden was ik ook bij de start van de pilot Specialist Sportieve en Gezonde School. Ik was toen meteen enthousiast over het idee. Wij weten allemaal dat kinderen die lekker in hun vel zitten en veel bewegen, dat zij ook beter kunnen leren en ook gelukkiger zijn en dat leren ook gemakkelijker wordt.”

Den Besten benadrukte dat om dit te bewerkstelligen het juist belangrijk is dat er specialisten in de school zijn die dit ook kunnen benadrukken. “Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk in het kader van de gezonde school dat er specialisten in de school zijn, die passen bij het beleid van de school en bezig kunnen zijn met gezondheid, sportiviteit en welbevinden. Om er zo voor te zorgen dat kinderen lekker in hun vel zitten.”

Dit is goed voor Nederland

De voorzitter van de koepel van het primair onderwijs hoopt dan ook dat dit project elders navolging gaat vinden. “Dat deze post-hbo-opleiding er nu is en vandaag ook gevierd wordt in de aanwezigheid van de staatssecretaris Paul Blokhuis vind ik ook vanuit de gezonde school ontzettend belangrijk. Wij willen vanuit de PO-Raad alle deelnemers van het eerste uur feliciteren met het behalen van het certificaat en wij hopen voor alle kinderen in Nederland dat er na jullie nog heel veel gaan volgen die dit gaan doen. Dit is goed voor Nederland, dit is goed voor kinderen en dit is goed voor onderwijs.”

De staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis was ook uitgenodigd. Hij nam ook deel aan een aantal sessies, waarin studenten demonstreerden wat zij zoal doen met sport, bewegen en leren. Na het zien en volgen van deze lessen was hij alleen nog maar enthousiaster geworden, zo zei hij tegen ScienceGuide. “Wat ik hier de kracht van vind is dat op een speelse manier zowel voor de leerkrachten als voor het team, maar bovenal voor de kinderen belangrijke elementen van sport en bewegen de school ingebracht worden. Als we dat in heel Nederland kunnen uitrollen dan maken wij een hele grote sprong.”

Preventieakkoord avant la lettre

Volgens Blokhuis sluit dit ook goed aan bij de twee akkoorden die het kabinet heeft gesloten met tal van maatschappelijke organisaties. “Dit sluit naadloos aan op de beweging die wij in Nederland hebben ingezet in de sport- en preventieakkoorden. Bij deze akkoorden gaan wij er vanuit dat het makkelijker moet worden om gezonder te leven in Nederland. Dat doen we door meer bewegen en om een gezonde keus te maken met eten eenvoudiger te maken. Dit hele project is eigenlijk het preventieakkoord avant la lettre. Dit is al 4 jaar geleden gestart en het sluit perfect aan waar wij als kabinet mee bezig zijn.”

De erfenis van het Zorgpact moet behouden blijven

Ook tegenover de studenten en docenten was Blokhuis enthousiast over het traject dat door de Hogeschool Leiden vier jaar geleden in gang is gezet. “Voor mij is het een hele openbaring. De kern bij ons is volksgezondheid en sport en dat er dan specialisten worden opgeleid voor sportief en gezond bezig zijn op scholen vind ik heel gaaf. Jullie zijn er al mee begonnen nog ruimschoots voordat wij überhaupt hadden gehoord van een preventie- of sportakkoord. Wij lopen soms inderdaad een beetje achter in Den Haag.”

De oefeningen die Blokhuis in de sportzaal van de hogeschool eerder die middag had gedaan waren hem niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik was flabbergasted. Ik heb vijf minuten meegedaan. Hier staan de restanten van die oefening. Ik heb gezien hoe voor die kinderen spelenderwijs en bewegenderwijs leren rekenen en spellen heel erg goed is.”

Weer trendy om meester te worden

Wat de staatssecretaris ook opviel is dat er juist zoveel mannelijke studenten betrokken zijn bij dit traject. “Trouwens ook heel tof dat er zoveel meesters in deze opleiding zitten. Dat is voor mij ook weer een openbaring. Het is nu ook weer helemaal trendy om meester te worden, echt supergaaf dat jullie ook weer een beetje de boel in balans gaan brengen.”

Volgens Blokhuis kan dit traject er ook voor zorgen dat er steeds meer mannen voor de klas komen te staan. “Je kan hier kiezen voor de sportklas, dat triggert ook om jongens binnen te halen. Dit is een goed voorbeeld voor heel Nederland. Ik zal ook een goed woordje doen bij de ministers van onderwijs om dit brede cultuur te maken. De zes hogescholen die zijn aangehaakt verdienen een dikke pluim, maar eigenlijk moeten alle pabo’s dit gaan doen.”

Jullie geven niet alleen aandacht aan gezond bewegen maar ook aan gezond eten. Ik vind het mooi hoe dit spelenderwijs in de teams wordt ingebracht. Het zou mijn droom zijn dat het in heel Nederland uitgebreid wordt. Dat gaat wel geld kosten, maar daarvoor moeten we bij minister Slob zijn. Ik zal ook even die boodschap doorgeven.”

Chips trakteren zit er niet meer in

De eenvoudige keuze staat in het preventiebeleid centraal, zei Blokhuis. “Wij pleiten heel erg vanuit Den Haag dat het makkelijker moet worden gemaakt. Je ziet ook dat deze cultuur langzaam binnensijpelt op scholen, dat vind ik een hele goede ontwikkeling. Ook het gezonde eten binnenbrengen op een hele speelse manier is heel belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld bij een traktatie. Als je niet volgens de schijf van vijf trakteert dan zegt de meester of juf: ‘jongens het zakje chips gaan jullie thuis opeten. Maar als je iets uit de schijf van vijf trakteert zeg je: ‘eet smakelijk’. Een mooie prikkel om een gezonde traktatie aan te bieden.”

Tot slot had Blokhuis nog wel een boodschap aan de studenten die deze dag een certificaat kregen. “Ik wens jullie allemaal heel veel succes met het afronden van jullie studie. Sommigen hebben het certificaat specialist eigenlijk ook al gehaald, maar die kun je pas krijgen als je ook de pabo hebt afgerond begreep ik. Dat is natuurlijk ook bureaucratie van de buitencategorie. Ik moet nu wel voorzichtig zijn, straks krijg ik ruzie met de ministers van Onderwijs.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK