UMCG: blootstelling aan stikstof gevaar voor nierfunctie

Nieuws | de redactie
16 oktober 2019 | Mensen die wonen op plekken waar veel stikstofdioxide wordt uitgestoten hebben een groter risico op nieraandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van nierartsen uit het UMCG. De resultaten van dit onderzoek worden bekend gemaakt op en dag van grootschalige boerenprotesten in het hele land

Een hoge uitstoot van stikstof vormt een risico voor schade aan de nieren. Dit verband blijkt uit een onderzoek onder ruim 143.000 inwoners van Noord-Nederland dat nefrologen van het UMCG uitvoerden. Gisteren publiceerden onderzoekers van het UMCG deze resultaten in het online open access tijdschrift Plos One.

Lifelines Cohort Studie

Het Lifelines Cohort is een grote gezondheidsstudie die loopt in drie noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe) waar zo’n 165.000 mensen aan deelnemen. Van 143.735 van deze deelnemers kon de geschatte nierfunctie worden vastgesteld, waarna op basis van postcode werd gekeken waar de nierfunctie het hoogst en het laagst is.

Figuur uit het artikel met daarin postcodegebieden met een goede (rood) en een slechte (blauw) nierfunctie.

Uit die analyse bleek – na te controleren voor factoren die gerelateerd zijn aan beperkte nierfunctie Factoren die gerelateerd zijn aan nierklachten zijn onder andere leeftijd, hoge bloeddruk en suikerziekte. Deze bleken het geografische patroon van verspreiding van niet te kunnen verklaren. – dat chronische nierklachten sterk correleren met de lokale hoogte van de stikstofdioxide concentraties. Hoe groter de blootstelling aan stikstof was, des te lager was de nierfunctie.

De onderzoekers stellen dat dit erop duidt dat een hoge stikstofuitstoot niet alleen een risico vormt voor schade aan de luchtwegen, maar ook een risico kan vormen voor schade aan de nieren. Volgens de onderzoekers geven de uitkomsten aan dat ruimtelijke analyse een nuttig hulpmiddel kan zijn om strategieën voor de preventie van chronische nierziekten te begeleiden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK