Wie strijden er tegen elkaar in de Nationale Wetenschapsquiz 2019?

Deelnemers en juryleden bekend

de redactie
13 november 2019 | Vandaag maken De Balie en ScienceGuide bekend wie de deelnemers en de jury zijn van de Nationale Wetenschapsquiz 2019.

Op derde Kerstdag (27 december) nemen onderzoekers van hogescholen en universiteiten het tegen elkaar op in ’s lands moeilijkste quiz. Wie zijn de deelnemers van de 26e editie van de Nationale Wetenschapsquiz?

De kandidaten

Nadine Akkerman is letterkundige en geschiedkundige aan de Universiteit Leiden. Ze doet onder andere onderzoek naar vrouwelijke spionnen in de geschiedenis. Vorig jaar publiceerde zij een bestseller over het onderwerp en ScienceGuide interviewde haar over het onderwerp in deze podcast.

Gideon Koekoek is theoretisch fysicus en is volledig geobsedeerd door de nalatenschap van Einstein. Niet toevallig doet hij onderzoek naar zwaartekrachtsgolven bij Nikhef en geeft hij les in het Maastricht Science Programme van de Maastricht University. Hij kan als geen ander een formule tot leven wekken in een prikkelend college.

Masi Mohammadi is van huis uit ingenieur en zoekt samen met haar interdisciplinaire onderzoeksteams naar wat mensen willen en wat hen afschrikt in technologie en ruimtelijk ontwerp. Als lector aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en als hoogleraar aan de TU/e innoveert ze de ouderenzorg en laat ze zien hoe techniek en ethiek met elkaar verbonden zijn.

Maaike Harbers is lector aan de hogeschool Rotterdam en doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie in de maatschappij. Ze buigt zich onder andere over ethische en juridische vraagstukken die gepaard gaan met digitalisering en algoritmes.

Eerder werden al aangekondigd:

Belle Derks is sociaal psycholoog en voorzitter van De Jonge Akademie. Ze pleit tegen het superster-model van wetenschap en voor team science. In haar Identity Lab aan de Universiteit Utrecht onderzoekt ze met een team de onbewuste effecten van discriminatie op de prestatie van vrouwen en minderheden.

Casper Albers is statisticus aan de Rijksuniversiteit Groningen en houdt zich bezig met psychologische dynamische modellen en het bestrijden van ‘sloppy science‘. Hij schrijft onder andere columns voor De Volkskrant en staat collega onderzoekers (vaak op Twitter) met raad en daad bij om hun statistiek en proefopzet te verbeteren.

De jury

Uiteraard heeft de Nationale Wetenschapsquiz ook een vakkundige, strenge doch rechtvaardige jury. Deze bestaat dit jaar uit niemand minder dan aartsvader van de quiz Hein Meijers, voorzitter van de sectororganisatie van wetenschapsmusea (VSC) Alex Verkade en werkte mee aan eerdere edities van de quiz. Het derde lid van de jury is directeur van het Studium Generale en het Public Engagement team van de Universiteit Utrecht Maud Radstake.


Update: in een eerdere versie van dit artikel werden Lotte Jensen en Dominique Sluijsmans aangekondigd als deelnemers, zij hebben door onvoorziene omstandigheden helaas af moeten zeggen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK