Nadine Akkerman en Casper Albers winnen De Nationale Wetenschapsquiz 2019

Nieuws | de redactie
30 december 2019 | Letterkundige Nadine Akkerman (Universiteit Leiden) en statisticus Casper Albers (Rijksuniversiteit Groningen) hebben De Nationale Wetenschapsquiz 2019 gewonnen in een spannende eindstrijd.
Winnaars Casper Albers en Nadine Akkerman met hun prijs – Foto: Jan Boeve / De Balie

Zeventien vragen uit alle hoeken van de wetenschap. Dat was de uitdaging waar zes onderzoekers van universiteit en hogeschool zich afgelopen vrijdag aan waagden in De Balie in Amsterdam. Te midden van het publiek en rekwisieten – waarvan sommige werden gebruikt voor de vragen – was het tot op het laatste moment spannend welk team er met de winst vandoor zou gaan.

De laatste vraag, een mutsenvraagstuk, was dan ook de beslissende vraag waarmee team B met daarin Nadine Akkerman (Universiteit Leiden) en Casper Albers (Rijksuniversiteit Groningen) de winst binnensleepten. Ze versloegen daarmee nipt Belle Derks (Universiteit Utrecht) en Masi Mohammadi (HAN,TU/e) van Team A en Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam) en Gideon Koekoek (Maastricht University).

Het mutsenvraagstuk - Foto: Jan Boeve / De Balie

Zoals gebruikelijk kon ook het publiek thuis van tevoren meedoen aan de quiz door de antwoorden op de publieksvragen in te sturen. Gemiddeld beantwoordden zij vier van de tien vragen goede. Van de bijna vierhonderd inzendingen waren er slechts enkelen die alle vragen goed hadden, onder hen is een prijs verloot: een bezoek aan een wetenschapsmuseum naar keuze.

De antwoorden op alle vragen van De Nationale Wetenschapsquiz 2019

De best gemaakte vraag van 2019 was de vraag over de geur die aan aardgas wordt toegevoegd. De slechtst gemaakte vraag was de vraag over de stand van de zon op 21 juni. Naast een volle zaal in De Balie keken er ook duizenden kijkers live mee naar de quiz via De Balie TV. De quiz is terug te kijken op de site van De Balie.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK