Tot eind van de maand geen fysiek onderwijs bij hogescholen en universiteiten

Nieuws | de redactie
12 maart 2020 | Om het aantal besmettingen met het coronavirus te beperken sluiten hogescholen en universiteiten in ieder geval tot 31 maart hun deuren voor studenten. Dat betekent geen fysiek onderwijs tot het einde van de maand en dat colleges waar mogelijk online worden gegeven.

De aankomende weken wordt het rustig op de hogescholen en universiteiten nu al het fysieke onderwijs is afgelast. Dit geldt vooralsnog niet voor het primair, voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs. Dat is vanavond besloten in overleg tussen de onderwijskoepels en ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob van OCW.

De Kamerbrief is leidend

Het bleef afgelopen middag enige tijd onduidelijk waar het hoger onderwijs nu precies aan toe was. Waar premier Rutte in zijn persconferentie vanmiddag nog stelde dat het hoger onderwijs gewoon doorging, kondigde de Kamerbrief strengere maatregelen aan. Ook tijdens het debat in de Kamer vanavond waren er vragen over dit besluit.

Nu is besloten dat hogescholen en universiteiten (bericht Vereniging Hogescholen, bericht VSNU) tot het einde van de maand geen fysiek onderwijs meer zullen geven. Ook tentamens worden afgelast. De instellingen gaan niet helemaal op slot, werknemers kunnen nog gewoon naar hun werk komen, mits het werk niet op afstand gedaan kan worden en zij geen gezondheidsklachten hebben. Bijeenkomsten met meer dan 100 man gaan vanzelfsprekend ook niet door.

Vanmiddag deed premier Rutte nog een beroep op het onderwijzend personeel van Nederland toch vooral aan het werk te blijven. Dit onder andere om zorgprofessionals met kinderen vrij te spelen om hun beroep uit te kunnen blijven oefenen. Deze oproep blijkt dus bedoeld te zijn geweest voor het po, vo en mbo.


Het ministerie van onderwijs komt morgen met een Q&A over het beleid.

Update (13 maart 2020): Niet alle instellingen geven op dezelfde manier gehoor aan het gewijzigd beleid, kijk op website van de specifieke instelling voor meer informatie.

Update (15 maart 2020): Op de persconferentie van 15 maart (17:15 uur) heeft minister Arie Slob (OCW) bevestigd dat de maatregelen tot en met 6 april van kracht zullen blijven.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK