VSNU blij, maar medewerkers boos over coronabesluit Van Engelshoven

Nieuws | de redactie
21 juni 2021 | Half augustus maakt het ministerie bekend hoe het volgend collegejaar gaat zijn: onderwijs met of zonder de anderhalvemetermaatregel. De VSNU vindt deze oplossing fijn, terwijl actiegroepen binnen het hoger onderwijs juist willen gaan staken. “Je begrijpt echt niets van hoe onderwijs georganiseerd is”, wordt de minister verweten.
foto: Vysotsky

Toen de minister afgelopen weekend bekendmaakte dat het kabinet op 13 augustus besluit of het hoger onderwijs volgend collegejaar helemaal fysiek of nog deels online open kan, was de woede onder medewerkers in het hoger onderwijs niet van de lucht. Volgens het kabinet is het nu echter nog niet duidelijk wat nieuwe varianten van het coronavirus kunnen aanrichten, terwijl ook nog onduidelijk is wat de beschermingsgraad van de bevolking in augustus zal zijn. 

Volgens de minister betekent dit dat zij het reëel acht dat de regel van anderhalve meter afstand per 16 augustus kan worden losgelaten. Het is nu nog te onzeker om daarover al een definitief besluit te nemen. Daarom hakt het kabinet op 13 augustus de knoop door of de anderhalve meter afstand losgelaten kan worden in het hoger onderwijs en het mbo.  

Rekening houden met terugvaloptie 

De minister vraagt de instellingen dan ook om zich op beide situaties voor te bereiden, waarbij het loslaten van de anderhalve meter het uitgangspunt is maar er rekening gehouden wordt met een terugvaloptie. Dat wil overigens nog niet zeggen dat bij het loslaten van de anderhalvemetermaatregel ook alle overige maatregelen worden losgelaten. Zo moet de afstandsregel bij grote introductieactiviteiten hoe dan ook in acht worden genomen.

Meld u hier aan de ScienceGuide Nieuwsbrief

   

De VSNU vindt deze oplossing van de minister fijn, laat VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg op Twitter weten. Daarbij gaat hij er wel uit van het gunstigste scenario. Ook hogescholen gaan uit van het optimale scenario waarbij er vanaf 15 augustus geen beperkende maatregelen meer zijn. “Wij zijn klaar om op verantwoorde manier weer volledig open te gaan”, laat Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, weten. 

ISO: dit besluit is onbegrijpelijk  

Tot zover de positieve reacties uit het veld. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) vindt dit besluit van het kabinet onbegrijpelijk. “Heel Nederland mag weer naar kantoor, op vakantie en naar festivals, maar de student wordt wederom aan het lijntje gehouden. Het is onbegrijpelijk dat studenten en instellingen nóg langer in onzekerheid blijven over hoe het komende collegejaar eruit gaat zien: 13 augustus is echt te laat”, zo zegt de nieuwe ISO-voorzitter Lisanne de Roos.  

Meld u hier aan de ScienceGuide Nieuwsbrief

 

Toen de minister het besluit bekendmaakte op sociale media leverde dat een stortvloed van boze reacties van medewerkers uit het hoger onderwijs op. De frustratie over dit tweesporenbeleid nam dusdanig toe dat de actiegroep WoinActie zelfs zinspeelde op een staking. De toch al overwerkte medewerkers in het hoger onderwijs zullen nu heel de vakantie bezig zijn met het opstellen voor twee roosters voor het volgend collegejaar, is hun frustratie, waarbij het definitieve besluit ook pas twee weken voor aanvang van het nieuwe collegejaar volgt. WoinActie riep de vakbonden dan ook op om samen te kijken hoe zij tegen deze minister kunnen gaan staken.   

Je begrijpt niets, echt niets  

Ook Frank Futselaar, oud-Kamerlid voor de SP en docent bij Saxion Hogeschool, was heel helder over het gebrek aan onderwijslogistieke inzichten van deze minister. “Ik begrijp best dat er met Corona onzekerheden zijn. Maar als je denkt dat onderwijsinstellingen tot half augustus twee onderwijsscenario’s kunnen aanhouden, begrijp je echt niets van hoe onderwijs georganiseerd is. Echt niets”, tweette hij.  

AOB-Bestuurslid en portefeuillehouder wetenschappelijk onderwijs Marijtje Jongsma vraagt de VSNU op twitter of zij de minister ook een factuur sturen voor het extra werk dat moet worden gedaan. “Het lijkt me een goed idee omdat het met de beschikbare middelen en stijgende studentaantallen al jarenlang niet uit kan, zonder al ons structureel onbetaald overwerk”, schrijft ze. 

Elkaar in de disco behijgen  

Ook de Amsterdamse studentenvakbond ASVA Studentenunie deelt haar ongenoegen op Twitter. “Vanaf 26 juni mogen we elkaar weer behijgen in de disco, maar Van Engelshoven vraagt de onderwijsinstelling even in de vakantie verschillende coronascenario’s uit te werken. Tenenkrommende besluiteloosheid”, luidt het oordeel.  

Soortgelijke reacties op het besluit van Van Engelshoven bleven het hele weekend vanuit het hoger onderwijs. Intussen moet men afwachten wt het word: een scenario met anderhalve meter afstand en nog veel online onderwijs, of weer terug naar het onderwijs volgens het oude normaal. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK