Toegangsbewijzen voor mbo en hoger onderwijs leiden tot studieuitval en vertraging

Nieuws | de redactie
3 november 2021 | De ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën waarschuwen dat de invoering van het Coronatoegangsbewijs in het mbo en hoger onderwijs zal leiden tot uitval en vertraging. Dit zal grote economische kosten met zich meebrengen.

Het kabinet wil er nog niet aan om Coronatoegangsbewijzen (CTB) in te voeren in het mbo en het hoger onderwijs, zo werd gisteravond duidelijk bij de persconferentie van de demissionaire bewindslieden Rutte en De Jonge. Wel gaat het kabinet het dragen van mondkapjes verplichten bij het verplaatsen in hoger onderwijsgebouwen. Toch adviseerde het OMT enkele dagen geleden nog om de Coronatoegangsbewijzen juist wel uit te breiden naar het hoger onderwijs. Het ministerie van VWS had in haar adviesvraag aan het OMT namelijk gevraagd of dit verstandig zou zijn, en het antwoord daarop was bevestigend. Volgens het OMT zal het gebruik van Coronatoegangsbewijzen in het hoger onderwijs de transmissie van het virus verlagen.  

Studenten laten testen onder supervisie   

Echter, invoering van het CTB in het onderwijs kan voor een deel van de studenten betekenen dat zij zich dagelijks moeten laten testen wanneer zij willen deelnemen aan onderwijs in de onderwijsgebouwen. Dit zal mogelijk niet haalbaar blijken. Een alternatief kan zijn dat ongevaccineerde studenten zich tweemaal per week verplicht laten testen of gebruikmaken van zelftesten onder directe supervisie, zo zegt het OMT. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Ook adviseert het OMT om meer hybride onderwijs mogelijk te maken. Zo kunnen studenten die verkouden of positief getest zijn alsnog onderwijs volgen, maar dan thuis onderwijs kunnen volgen. “Uiteraard blijven alle basismaatregelen essentieel, voor leerlingen en studenten, en onderwijspersoneel. Zoals eerder benoemd adviseert het OMT om hybride onderwijs weer mogelijk te maken, zodat leerlingen en studenten die klachten hebben of een quarantaineadvies hebben gekregen, de mogelijkheid hebben om thuis te blijven en tegelijkertijd zo weinig mogelijk onderwijs missen”, aldus het OMT. 

Grote maatschappelijke kosten 

De ministeriële Trojka, bestaande uit de ministeries van Economische Zaken, Financiën en Sociale Zaken, adviseren echter in te zetten op maatregelen met zo laag mogelijke sociaalmaatschappelijke en economische kosten. Daarbij wordt gedacht aan betere naleving van maatregelen, een thuiswerkadvies, het advies om een veilige afstand te houden van anderen en het opnieuw verplichten van mondkapjes. De drie ministeries benadrukken dat de verbreding van het CTB-regime naar het onderwijs en de werksfeer daarentegen zullen gepaard gaan met grote sociaalmaatschappelijke en economische kosten. 

Het CTB in het mbo en hoger onderwijs heeft tot gevolg dat grote groepen jongeren een hoge drempel tot toegang tot het onderwijs opgelegd krijgen, zo zegt de Trojka. Dit zal leiden tot schooluitval. Zij geven aan dat op de lange termijn de economische kosten van het uitblijven van onderwijs groot zijn. 

Ook de gedragsunit van het RIVM, die onderzoek doet naar het draagvlak en de naleving van coronamaatregelen,  zegt dat er niet gewerkt moet worden met Coronatoegangsbewijzen in het hoger onderwijs en het mbo. “CTB in hoger onderwijs kan leiden tot beperktere deelname, geen of slechts online onderwijs, met een negatief effect op welzijn en ontwikkeling. Draagvlak voor maatregelen in het onderwijs is zeer laag  en doet mogelijk afbreuk aan ervaren rechtvaardigheid. Dit wordt afgeraden”, aldus deze experts. 

Uiteindelijk ga je toch voor de keuze van een toegangsbewijs 

Aan het slot van de coronapersconferentie kwam Hugo de Jonge erug op Coronatoegangsbewijzen in het onderwijs. Hij sluit echter niet uit dat dit uiteindelijk wel kan worden ingevoerd. “Dat willen wij ook niet, dat wil helemaal niemand, maar ik kan het niet uitsluiten, Als de keuze is tussen dicht, of met coronatoegangsbewijzen en deels online, dan denk ik dat je uiteindelijk toch voor die keuze gaat”, aldus de demissionair minister van Volksgezondheid. 

De onderwijskoepels VSNU en Vereniging Hogescholen alsook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) hebben inmiddels laten weten dat ook zij geen voorstander zijn van toegangsbewijzen in het hoger onderwijs. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK