Robbert Dijkgraaf wil Erkennen en Waarderen in Europa uitbouwen

Nieuws | de redactie
25 januari 2022 | Het nieuwe Erkennen en Waarderen moet volgens de nieuwe minister van OCW Europese navolging krijgen. De KNAW is blij met de oproep van de minister.
Robbert Dijkgraaf wordt beëdigd door de koning
Robbert Dijkgraaf wordt beëdigd door de koning

Deze week vindt de informele Raad voor Concurrentievermogen plaats, waarin de Europese ministers van hoger onderwijs en innovatie elkaar ontmoeten. Belangrijk onderwerp bij deze bijeenkomst zijn de toekomst van het Europese hoger onderwijs, de uitdagingen voor de wetenschap, innovatie en het borgen van de academische vrijheid in de internationale samenwerking. 

In aanloop van deze bijeenkomst heeft de Tweede Kamer reeds vragen kunnen stellen aan de minister van Economische Zaken, Mickey Adriaansens (VVD) en aan Robbert Dijkgraaf (D66), de minister van OCW, over de Nederlandse inzet bij deze bijeenkomst. Zo wil het CDA weten hoe Europa gaat zorgen voor meer synergie tussen onderzoek, innovatie en onderwijs. 

Nederland vraagt aandacht voor Erkennen en Waarderen 

Dijkgraaf heeft vooraf laten weten waarvoor Nederland zich vooral zal inzetten tijdens deze raad. “In dit kader vraagt Nederland aandacht voor het breder erkennen en waarderen wetenschappers. Erkennings- en waarderingssystemen moeten zodanig vormgegeven worden dat het de kwaliteit van ieder van de kerndomeinen: onderwijs, onderzoek, impact, leiderschap en (voor Universitaire Medische Centra) patiëntenzorg, in onderlinge samenhang bevordert.” 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

Specifiek zal hij de Nederlandse Hoger Onderwijspremie onder de aandacht van zijn Europese collega’s brengen. Deze prijs is bedoeld om onderwijscarrières in het hoger onderwijs te stimuleren. En behelst een bedrag dat varieert tussen de vijfhonderdduizend en 1,2 miljoen euro. In navolging van de prijzen voor uitzonderlijke onderzoeksprestaties heeft Nederland deze prijs in het leven geroepen om op eenzelfde manier aandacht te creëren voor onderwijs en onderwijsvernieuwing waarbij onderzoeksbevindingen benut worden om onderwijsinnovatie te bewerkstelligen. 

Een belangrijk internationaal signaal van Dijkgraaf 

Inmiddels heeft de president van de KNAW laten weten deze oproep van de nieuwe minister van onderwijs volledig te steunen. “Een belangrijk internationaal signaal van Robbert Dijkgraaf”, schrijft zij op Twitter. De president van de KNAW zegt dat haar organisatie dit van harte ondersteunt.  

Ook Jeroen Geurts, een trekker van het Erkennen en Waarderen-programma en de nieuwe rector van de VU, zegt blij te zijn met dit signaal van de nieuwe bewindspersoon op OCW. “Superfijn dat onze minister gelijk doorpakt met de internationale uitrol van Erkennen en Waarderen! Belangrijk om het momentum vast te houden.” 

De Europese Commissie zit zelf ook niet helemaal stil op dit onderwerp. En heeft eerder deze maand een kerngroep samengesteld die kan meedenken over de hervorming van de wetenschap in de Europese Unie. Op die manier moet er dit voorjaar een plan komen voor een andere manier van beoordeling van wetenschappers. Samen met Europese onderzoeksfinanciers wil men tot een andere vorm van onderzoeksbeoordeling komen. Voor Nederland zit Frank Miedema, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en een warm pleitbezorger van Erkennen en Waarderen, in deze kerngroep.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK