Kennisinvesteringen van Rutte IV op de tocht

Nieuws | de redactie
11 april 2022 | Het kabinet schrapt de plannen voor investeringen in kennis en onderzoek van het Nationaal Groeifonds van 6,7 miljard om de ontstane tekorten in de begroting op te vangen. Toch belooft Dijkgraaf dat dit kabinet blijft investeren in hoger onderwijs en onderzoek als alles goed gaat.
Robbert Dijkgraaf op het onderwijssymposium van D66

Het kabinet gaat korten op de kennisuitgaven. Dit kabinet zou 6,7 miljard investeren in kennis en innovatie via het Nationaal Groeifonds, maar dit plan lijkt nu van de baan vanwege een groot aantal tegenvallers op de begroting, zo meldt de NOS.  

We gaan behoorlijk investeren als het goed gaat  

Afgelopen weekend zei Robbert Dijkgraaf nog op het D66 onderwijssymposium dat hij hoopte dat de beloofde investeringen van dit kabinet overeind zouden blijven. “We gaan behoorlijk investeren als het allemaal goed gaat,” zo zei hij tegen de D66-leden. Dat lijkt tegen te vallen, want de investeringen van 6,7 miljard die het kabinet zou uitgeven door middel van het Groeifonds voor innovatie en onderzoek zijn geschrapt. Het geld voor kennis en innovatie gaat nu gebruikt worden om de tekorten bij defensie het hoofd te bieden.  

Bij het Groeifonds is voor de tweede ronde 12 miljard aan aanvragen ingediend; 2,5 miljard voor de pijler kennis en 8,5 miljard voor de pijler onderzoek en ontwikkeling. Dat is al meer dan de 6,7 miljard die dit kabinet aanvankelijk ter beschikking had gesteld, en nu geschrapt heeft.  

Een mooi fonds dat ook bijna structureel is 

Toch lijkt het andere fonds van dit kabinet met een wat kleinere omvang – 5 miljard – overeind te blijven, afgaande op de woorden van de D66-minister op het onderwijssymposium van zijn partij in Utrecht. “Ik heb een mooi fonds voor onderzoek waarvan ik vijf miljard de komende tien jaar mag uitgeven. Dat is ook bijna structureel, want tien jaar is heel lang.”  

Het is wel de vraag in hoeverre het geld van dit fonds verdeeld gaat worden tussen het hbo en wo. Want ook in het hbo staat er nog een rekening open voor het praktijkgericht onderzoek, want het hbo viste onlangs achter het net.  

Recent bleek dat het kabinet niet van plan is om in Europa plannen in te dienen voor kennisinvesteringen via het Europese herstelfonds. Dit fonds is opgericht naar aanleiding van de coronacrisis en Nederland kan aanspraak maken op ruim 4,9 miljard euro uit dit fonds.  

De Universiteiten van Nederland en de Vereniging Hogescholen hadden allebei plannen ingediend om het geld uit het Europese herstelfonds te investeren in onderzoek. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Universiteiten van Nederland, vond dat zestig procent van het geld uit het Europese herstelfonds geïnvesteerd zou moeten worden in wetenschap en hoger onderwijs. Ook de Vereniging Hogescholen had een bedrag van 125 miljoen gereserveerd voor praktijkgerichte onderzoek. Beide voorstellen konden niet rekenen op uiteindelijke goedkeuring van Sigrid Kaag.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK