Basisbeurs uitwonende student komende twee jaar verhoogd 

Nieuws | de redactie
31 augustus 2022 | Om studenten gericht tegemoet te komen wordt de beurs voor uitwonende studenten verhoogd. Dat geldt voor de komende twee jaar. Het kabinet trekt 250 miljoen euro per jaar uit.
Minister Kaag heeft deze week de conceptplannen voor het Europese herstelfonds bekendgemaakt.

Dat blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws over de maatregelen die het kabinet neemt om de effecten van historisch hoge inflatie op te vangen en de koopkracht te verbeteren. Het kabinet heeft afgelopen nacht tot vijf uur vergaderd over de te nemen maatregelen. Die gaan echter pas in vanaf 2023 omdat het nemen van koopkrachtmaatregelen op korte termijn te complex is voor de uitvoeringsorganisaties.  

Het wordt meer dan 273 euro 

Per wanneer de verhoging van de basisbeurs wordt ingevoerd is nog niet helemaal duidelijk. Als dat is met de invoering van de basisbeurs in september volgend jaar, dan kunnen studenten rekenen op een verhoging van de uitwonende beurs. Deze is nu voorlopig vastgesteld op 273 euro per maand. De wet wordt dit najaar in de Tweede Kamer behandeld.  

Eerder deze week besliste het kabinet al dat het collegegeld minder hard zal stijgen. De stijging van het collegegeld hangt normaliter af van de inflatie. Aangezien die nu heel hoog is, afgelopen juli zelfs 13,4 procent, zou dat betekenen dat het collegegeld met meer dan 220 euro zou stijgen. Het kabinet heeft echter beslist om een andere rekenmethode te hanteren, waardoor het bedrag met zo’n 105 euro zal stijgen voor het collegejaar 2023-2024.  

Veel debat over koopkracht van studenten 

Voor de zomer was er in de kamer veel debat over de koopkracht van studenten omdat die niet in aanmerking kwamen voor de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Volgens het kabinet zou het te ingewikkeld worden om deze aan hen uit te keren, aangezien studenten soms een woning delen maar ook zelfstandig wonen. Inmiddels heeft een Nijmeegse student, die onlangs tragisch genoeg is overleden, een rechtszaak gewonnen tegen de gemeente Nijmegen. Hij vond het onterecht dat hij niet in aanmerking kwam voor de energietoeslag. Het kabinet heeft nog niet gereageerd op deze uitspraak, maar verschillende partijen hebben reeds Kamervragen over deze rechterlijke uitspraak gesteld.  

Deze week kwam het Nibud overigens met het bericht dat de basisbeurs, gezien de enorme inflatie, voor veel studenten niet toereikend zal zijn. Zeker middeninkomens die minder aanspraak kunnen maken op de aanvullende beurs zouden er financieel sterk op achteruitgaan. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK