Basisbeurs uitwonende student komende twee jaar verhoogd

Dat blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws over de maatregelen die het kabinet neemt om de effecten van historisch hoge inflatie op te vangen en de koopkracht te verbeteren. Het kabinet heeft afgelopen nacht tot vijf uur vergaderd over de te nemen maatregelen. Die gaan echter pas in vanaf 2023 omdat het nemen van koopkrachtmaatregelen op korte termijn te complex is voor de uitvoeringsorganisaties.
Het wordt meer dan 273 euro
Per wanneer de verhoging van de basisbeurs wordt ingevoerd is nog niet helemaal duidelijk. Als dat is met de invoering van de basisbeurs in september volgend jaar, dan kunnen studenten rekenen op een verhoging van de uitwonende beurs. Deze is nu voorlopig vastgesteld op 273 euro per maand. De wet wordt dit najaar in de Tweede Kamer behandeld.
Eerder deze week besliste het kabinet al dat het collegegeld minder hard zal stijgen. De stijging van het collegegeld hangt normaliter af van de inflatie. Aangezien die nu heel hoog is, afgelopen juli zelfs 13,4 procent, zou dat betekenen dat het collegegeld met meer dan 220 euro zou stijgen. Het kabinet heeft echter beslist om een andere rekenmethode te hanteren, waardoor het bedrag met zo’n 105 euro zal stijgen voor het collegejaar 2023-2024.
Veel debat over koopkracht van studenten
Voor de zomer was er in de kamer veel debat over de koopkracht van studenten omdat die niet in aanmerking kwamen voor de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Volgens het kabinet zou het te ingewikkeld worden om deze aan hen uit te keren, aangezien studenten soms een woning delen maar ook zelfstandig wonen. Inmiddels heeft een Nijmeegse student, die onlangs tragisch genoeg is overleden, een rechtszaak gewonnen tegen de gemeente Nijmegen. Hij vond het onterecht dat hij niet in aanmerking kwam voor de energietoeslag. Het kabinet heeft nog niet gereageerd op deze uitspraak, maar verschillende partijen hebben reeds Kamervragen over deze rechterlijke uitspraak gesteld.
Deze week kwam het Nibud overigens met het bericht dat de basisbeurs, gezien de enorme inflatie, voor veel studenten niet toereikend zal zijn. Zeker middeninkomens die minder aanspraak kunnen maken op de aanvullende beurs zouden er financieel sterk op achteruitgaan.
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Laurens Buijs splijtzwam bij universiteitsbladen
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
