Omtzigt: ‘fiscaal voordeel kennismigrant versoberen in ruil voor renteverlaging pechgeneratie’

Nieuws | de redactie
23 oktober 2023 | Pieter Omtzigt, de voorman van NSC, wil samen met VOLT en GroenLinks-PvdA de 30%-regeling voor expats versoberen. De opbrengst van de versobering moet worden gebruikt om de rente op studieschulden van de pechgeneratie met twee procent te verlagen.

De 30%-regeling is een belastingvrijstelling die wordt verleend aan in het buitenland geworven of overgeplaatste werknemers die specifieke deskundigheid hebben. Als een werknemer in aanmerking komt voor de regeling, betekent dit dat 30% van diens bruto salaris belastingvrij is, wat resulteert in een hoger netto salaris dan anders het geval zou zijn. Volgens het kabinet is het doel van de 30%- regeling om dubbele kosten van tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst te vergoeden. Daarnaast heeft de 30%-regeling als doel een bijdrage te leveren aan het aantrekkelijk en competitief houden van het Nederlandse vestigingsklimaat. 

Koepels vinden versoberen 30%-regeling heel slecht plan 

Vorig jaar waren er ook al plannen om de 30%-regeling te versoberen. Dit was voor de Vereniging Hogescholen, UNL, NWO en de KNAW aanleiding om een brandbrief te schrijven aan de regering.

“Het voortbestaan van de expatregeling, of 30%-regeling, is van zeer groot belang voor Nederlandse kennisinstellingen. Alleen aan de Nederlandse universiteiten werken al bijna tienduizend wetenschappers die de 30%-regeling gebruiken. Het gaat voor een groot deel om jonge internationale (medische) onderzoekers die dankzij deze regeling in staat zijn om in Nederland te werken en leven”, schreven Pieter Duisenberg (UNL), Ineke Sluiter (KNAW) en Ron Minnee (VH) in 2022 aan het kabinet.  

Tweede keer versobering 30%-regeling 

De 30%-regeling is in 2017 voor het laatst geëvalueerd. Uit de evaluatie bleek dat de regeling doeltreffend en doelmatig is. Wel werd de maximale looptijd per 2019 verkort van acht naar vijf jaar. 

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

In de Kamer zei Omtzigt vorige week dat een duurzaam verblijf van deze kenniswerkers juist wordt verstevigd door ze net als iedere Nederlander belasting te laten betalen over hun volledige inkomen. “Ik ben van mening dat iemand die kiest voor duurzaam verblijf in Nederland ook duurzaam moet bijdragen aan onze samenleving en normaal belasting moet betalen over het inkomen. Het doel van die regeling moet zijn om tegemoet te komen in de dubbele kosten van het tijdelijk verblijf. Dat zou betekenen dat je hem bijvoorbeeld voor twee jaar limiteert. Dat is voldoende voor het tijdelijk verblijf; daarna ben je hier permanent”, aldus Omtzigt. 

Buitenlandse wetenschapper kan meer op de woningmarkt 

Volgens de voorman van de als grootste gepeilde partij is de 30%-regeling oneerlijk tegenover Nederlandse wetenschappers. “Wat nog weleens onderschat wordt door universiteiten – waar bijna elke buitenlandse werknemer recht heeft op deze regeling – is dat in het geval twee mensen dezelfde functie hebben, waarbij er één uit het buitenland komt, die persoon dertig procent van het inkomen belastingvrij kan genieten. De collega die uit Nederland komt, heeft dat niet. Die eerste heeft daarmee een inkomen dat al snel netto vijftien procent hoger ligt dan het inkomen van de Nederlandse collega. De buitenlander kan zich dan ook meer permitteren op de woningmarkt. Zo wordt in Amsterdam en Haarlem 35 en 50 procent van de woningen aan expats verkocht. Dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus Omtzigt, die de regeling wil terugbrengen van vijf naar twee jaar.  

De versobering van vijf naar twee jaar heeft Omtzigt gegoten in een amendement bij het belastingplan. Omdat hij met een afbouwplan komt, levert dat geld op. In 2029 moet de limitering van de 30%-regeling 194 miljoen euro vrijmaken. Daarvoor heeft NSC al een doel gevonden: de regering wordt verzocht het vrijkomende budget geheel in te zetten voor de verlaging van de rente op studieleningen van studenten uit de pechgeneratie. 

In een toelichting vertelt Omtzigt aan ScienceGuide dat de pechgeneratie zo’n 11 miljard euro heeft moeten lenen. Met dit voorstel kan de rente over de studieleningen van deze groep met twee procent omlaag. Onlangs werd bekend dat studenten vanaf volgend jaar 2,5 procent rente moeten gaan betalen over hun studieschuld. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK