Kamerleden willen dat minister zich uitspreekt over journalistiek in hoger onderwijs  

Nieuws | de redactie
5 oktober 2023 | Het gedwongen vertrek van Cursor-hoofdredacteur Han Konings en het daaropvolgende statement van de Cursor-redactie is ook in de Tweede Kamer niet onopgemerkt gebleven. Kamerleden Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks) willen dat demissionair minister Dijkgraaf zich uitspreekt voor het belang van onafhankelijke journalistiek op hoger-onderwijsinstellingen.

Han Konings, hoofdredacteur van onafhankelijk TU Eindhoven-nieuwsblad Cursor, werd onlangs door het bestuurscollege uit zijn functie ontheven. Die ontwikkeling vormde het treurige sluitstuk van een langere periode waarin de journalistieke vrijheid van Cursor werd ingeperkt, liet de redactie in een statement weten. Zij vragen om een nieuwe redactieraad en een redactiestatuut dat de onafhankelijkheid van de redactie kan borgen. 

Onafhankelijke journalistiek en academische vrijheid 

Op publieke, democratische instelling zoals universiteiten en hogescholen mag op geen enkele manier worden gemarchandeerd met de journalistieke vrijheid van universiteits- of hogeschoolbladen, stellen Kwint en Westerveld. Zij vragen demissionair minister Dijkgraaf zich uit te spreken voor de onafhankelijke nieuwsgaring bij hoger-onderwijsinstellingen als belangrijk onderdeel van de academische vrijheid.

Bij inschrijving ga je akkoord met onze privacy-voorwaarden. Deze voorwaarden zijn hier te lezen.

De wekelijkse nieuwsbrief is nog korte tijd gratis te ontvangen. De voorwaarden vindt u hier.

ScienceGuide schreef gisteren dat ook onze redactie toenemende druk ervaart bij het brengen van nieuws over het hoger onderwijs. De Kamerleden willen weten wat Dijkgraaf vindt van die vaststelling. 

Onderzoek naar inperking journalistieke vrijheid 

In hun statement meldde de redactie van Cursor dat het redactiestatuut aldaar onvoldoende bescherming biedt om onafhankelijk te werk te kunnen gaan. Kwint en Westerveld vragen de demissionair minister nu om een beoordeling van de journalistieke vrijheid op de TU Eindhoven. Daarbij willen ze specifiek weten of hij het wenselijk acht dat het bestuurscollege en de redactieraad druk kunnen uitoefenen op de Cursor-redactie om sommige artikelen niet te publiceren. 

De twee Kamerleden verzoeken Dijkgraaf tevens een breder onderzoek naar inperking van de journalistieke vrijheid van universiteits- en hogeschoolbladen te starten.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK